fbpx

RAZLIČITO TUMAČENJE Pekarama i pekotekama problem radno vrijeme

3pekara manja

Banjalučki pekari traže razgovor sa nadležnima u Gradskoj upravi kako bi se usaglasili oko odluke o radnom vremenu njihovih objekata, koji, kažu, dvije strane različito tumače.

Odavno već pekari ne prodaju samo peciva u svojim objektima, već i mnoge druge proizvode, kako bi proširili uslugu i privukli što više mušterija.

Kako pojašnjavaju, mnogi od njih, pored osnovne djelatnosti morali su registrovati i poddjelatnost – ugostiteljstvo, upravo da bi mogli prodavati gostima proizvode koji nisu svojstveni pekari, kao što su pice i tortilje.

Međutim, problem je što im je kao „ugostiteljima“ onda zabranjen rad od 22 časa do ujutru, kada im takođe dolaze građani i to najčešće omladina.

Ako nam je opština već izdala rješenja za rad, smatraju vlasnici pekara i pekoteka, onda treba i da rastumači pravila.

– Pored djelatnosti pekara- prodaja, registrovani smo pod raznim šiframa kako bismo, između ostalog, mogli prodavati i jogurt i sok u objektima, i to je sve predviđeno zakonom. Ne možemo ukinuti šifru ugostiteljstvo, jer onda poslije ponoći ne bismo mogli prodavati mnoge proizvode, a mišljenje nekih nadležnih organa je da tako ne možemo raditi noću, jer je i kafićima dozvoljen rad do 22 časa. To su neke nedoumice koje bi trebalo otkloniti u saradnji sa Gradskom upravom, radi boljeg poslovnog ambijenta- kaže predsjednik sekcije ugostitelja pri Zanatsko- preduzetničkoj komori, Željko Popović.

Pekarima je želja da ih nadležni prime na sastanak prije nego što počnu stizati prve kazne.

– Bilo je govora da će se ići u donošenje nove Odluke o radnom vremenu, zato želimo da aktivno budemo uključeni u pripremanje takvog rešenja. Banjaluka je uvijek bila primjer i za druge lokalne zajednice, i kakav ovdje postignemo dogovor, to će vjerovatno biti obrazac i za rad u ostalim opštinama- smatra Popović.

(Srpskainfo)