fbpx

Rampa za neugledne bašte kafića

basta kafica

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji budu željeli da postave ljetnu ili zimsku baštu najvjerovatnije će morati prethodno da dobiju saglasnost posebne komisije i gradskog arhitekte, čime će biti uvedeno više reda u ovu oblast, a centar grada dobiti ljepši izgled.

Ovo odobrenje do sada nije bilo potrebno, a izmjena je navedena u Planu korišćenja javnih površina i taj dokument bi trebalo da se nađe na dnevnom redu zasjedanja gradskog parlamenta koje je zakazano za 28. mart.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da će, ukoliko ovaj dokument dobije podršku odbornika, ovo pravilo važiti samo za prvu gradsku zonu i za one koji planiraju da u budućnosti postave ove sadržaje.

– Gradonačelnik imenuje komisiju za postavljanje bašta, koja će se sastojati od najmanje tri člana iz odjeljenja za prostorno uređenje, komunalne poslove i komunalne policije – istakao je Bilčar.

Kazao je da će ta komisija izlaziti na teren i provjeravati da li su zahtjevi ugostitelja u skladu sa propisima.

– Osim toga, moraju dostaviti idejno arhitektonsko rješenje bašte sa 3D modelom i katalogom upotrijebljenih elemenata bašte i to se dostavlja na saglasnost gradskom arhitekti – kazao je Bilčar.

Istakao je da bez odobrenja komisije i gradskog arhitekte neće biti moguće izdavanje dozvole za postavljanje zimske ili ljetne bašte u prvoj gradskoj zoni.

– Oni koji imaju postavljene bašte prema dosadašnjim pravilima neće morati ništa naknadno raditi. Jedino ako žele nešto mijenjati i dograđivati, onda će morati ispoštovati nova pravila – kazao je Bilčar.

Građani poručuju da je ta pravila trebalo uvesti i ranije.

– Bašte kafića ili restorana trebalo bi da se uklope u okolne objekte kao što su kulturne znamenitosti, a ne da štrče. Nadam se da će ova nova pravila doprinijeti tome da naš grad privuče još više turista – kazala je Aleksandra Krndija.

Ostale gradske zone

Petar Bilčar je rekao da za postavljanje bašta kafića u ostalim gradskim zonama ugostitelji moraju predati zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova.

– Nakon toga će Odjeljenje za prostorno uređenje napraviti procjenu na terenu. Ako utvrde da je sve u redu, Odjeljenje za komunalne poslove im na osnovu toga obračunava naknadu koju treba da plate i izdaje im se potrebna dozvola – kazao je Bilčar.

(glassrpske,com)