fbpx

Kanađanin porijeklom iz BiH ostavio milion maraka javnim kuhinjama

narodna kuhinja SG zilha anadolija 016

Kanađanim porijeklom iz okoline Rogatice testamentom je ostavio milion KM za tri javne kuhinje u Bosni i Hercegovini.

Neimenovani Kanađanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine testamentom je ostavio milion konvertibilnih maraka (pola miliona eura) za tri javne kuhinje u svojoj domovini nakon smrti.

Bosanskohercegovački mediji navode da je riječ o Aganu Hodžiću, porijeklom iz Rogatice.

On je odlučio na ovaj nevjerovatan način pomoći ljudima u potrebi iz Bosne i Hercegovine, a njegovu posljednju volju za bh. medije potvrdila je Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, iz sarajevske narodne kuhinje "Stari grad".

"Tačna je ta informacija. Ovaj divni gospodin odlučio je donirati novac za Federalni Crveni križ, Merhamet na području cijele Bosne i Hercegovine i našu narodnu kuhinju. Sve je on to lijepo raspodijelio, taj testament je izvršen i ostavio nam je blizu milion KM", kazala je Šeta.

Dodala je i da je taj neimenovani gospodin iz jednog mjesta u blizini Rogatice, te da se 2008. godine odlučio na taj potez.

Donosio novac i ranije

"Cijela ova priča traje od 2008. godine, kada su od nas zatraženi podaci za ovu plemenitu misiju, dok je ovaj gospodin još bio živ. Mi smo njega, naravno, i upoznali, on je donosio i ranije donacije za našu kuhinju, a svima je podijelio novac, od svoje bliže porodice, do nas", istaknula je Šeta.

Jedini uvjet koji je stajao u, za ovo podneblje, neobičnom testamentu bio je da sav novac bude potrošen isključivo za hranu.

"Mi smo dobili otprilike 270.000 KM i odmah smo to iskoristili kako bismo za cijelu ovu godinu obezbijedili namirnice, pojačali sva izdavanja za naše korisnike. Obezbijedili smo mlijeko, pojačali meso, ulje, šećer i kafu. Nisam ni slutila, prije deset godina kada smo dostavljali dokumente, da će se ovo jednog dana desiti", zaključila je Šeta.

Izvor: Agencije