fbpx

RADOVI U PUNOM JEKU Postavljeni šipovi za novi Zeleni most

3most 580x490

Novi Zeleni most polako već dobija obrise, nakon što su u rijeku Vrbas postavljeni šipovi dubine oko 15 metara koji će služiti kao oslonac konstrukcije buduće poveznice između Obilićeva i Kočićevog vijenca, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Kako ističu u nadležniom odjeljenju, radovi na izgradnji novog mosta, koji će zamijeniti staru, dotrajalu konstrukciju iz pedesetih godina prošlog vijeka, odvijaju se planiranom dinamikom. U dosadašnjem toku radova, uklonjena je konstrukcija starog mosta, te izrađeni šipovi dubine 15 metara i temeljna naglavna greda za desni obalni stub mosta. Trenutno, izvode se radovi na izgradnji krilnih zidova stuba.

– Istovremeno, izvode se radovi na izradi šipova na centralnom stubu, a za očekivati je da temeljna naglavna greda za taj stub bude izgrađena krajem sedmice. Kako bi bio olakšan pristup građevincima, ovih dana je izgrađen i privremeni pristupni put sa lijeve obale Vrbasa, kako bi se moglo prići planiranom lijevom obalnom stubu. Ujedno, u toku su pripremni radovi za formiranje platoa za izgradnju prednapregnutih nosača mosta – kaže načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić.

Prema njegovim riječima, izgradnja novog mosta ima višestruk značaj, pošto je ovaj projekt usko vezan sa nastavkom izgradnje Istočnog tranzita. Naime, po izgradnji mosta i spajanju preostalog dijela Istočnog tranzita (na potezu od Krfske ulice do stadiona FK „Naprijed“) biće napravljena poveznica između dvije glavne gradske obilaznice – Istočnog i Zapadnog tranzita. Na taj način, biće formiran svojevrsan saobraćajni prsten što bi trebalo da značajno utiče na smanjenje saobraćajnog opterećenja gradskog jezgra.

Izgradnja novog mosta, koji predstavlja vitalnu vezu Obilićeva i Kočićevog vijenca, počela je sredinom jula . Ugovor, u vrijednosti od 2,2 miliona KM, predviđa izgradnju mosta sa dvije trake, u dužini od 80 metara, uz predviđene pješačke i biciklističke staze.

Ovo je jedan je od ukupno pet velikih infrastrukturnih projekata na području grada koji su finansirani iz emitovane emisije gradskih obveznica u iznosu od 6,2 miliona KM. Pored novog Zelenog mosta, novcem od obveznica biće finansiran nastavak Istočnog tranzita (novi dio do stadiona „FK Naprijed“), 1,5 kilometara puta prema Motikama, sportska dvorana na mjestu nekadašnjeg Šoping centra, te nastavak vodovodnog sistema „Crno vrelo“.

(banjaluka.net)