fbpx

Poljska traži zdravu hranu iz BiH

4trazi

SARAJEVO - Privredna saradnja BiH i Poljske mogla bi biti i bolja, a između ove dvije zemlje ima dosta prostora za napredak.

Zaključak je ovo privrednika BiH i Poljske iznijet nakon susreta i razgovora privrednika ove dvije zemlje, u kojima je učestvovalo 30 bh. i poljskih firmi, uz asistenciju Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je bila domaćin susreta.

"Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Poljske prošle godine iznosila je 622 miliona KM, od toga je 460 miliona KM uvoza u BiH, tako da je pokrivenost uvoza izvozom bila 28 odsto, dok je u sedam mjeseci ove godine dostigla 37 odsto", kazao je u Sarajevu Amir Hujić, načelnik Odjeljenja za EU poslove i projekte Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema njegovim riječima, BiH u Poljsku najviše izvozi aluminijum, tekstilne proizvode i naftna ulja, a najviše uvozi koks i mesne prerađevine.

"BiH ima velike potencijale u proizvodnji zdrave hrane, za šta su Poljaci zainteresovani", istakao je Hujić, te dodao da su ovim susretima prisustvovali predstavnici 30 firmi, po 15 iz obje zemlje, i to iz sektora prehrane, klimatizacije i grijanja, metaloprerade i auto-dijelova, a koji su nakon plenarne sjednice imali priliku i za B2B susrete.

Hujić ističe kako je BiH u deficitu kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena s Poljskom.

"Mi smo probudili interes za investiranje Donje Šlezije. Direktor Razvojne agencije zapadne Poljske, koja je jedna od najjačih ekonomskih regija u Poljskoj, ovdje je radi promocije i da probamo animirati poljske investitore zbog velikih potencijala koje ima BiH, tako da očekujemo da će se pojaviti neko od poljskih investitora ko će investirati u BiH i osposobiti proizvodnju zdrave ekološke hrane. To nam je glavni cilj", poručio je Hujić.

Agnješka Turinska, koordinator Evropske preduzetničke mreže zapadne Poljske, izrazila je nadu da će i ovaj susret privrednika biti uspješan kao što je u ponedjeljak bio u Banjaluci, te da će biti uspostavljena i razvijena dobra saradnja dvije zemlje.

"Ovdje smo zahvaljujući Evropskoj preduzetničkoj mreži koja pomaže različitim preduzetnicima iz EU, ali i van nje, kao što su, na primjer, BiH, Kina, Čile, Brazil, u procesu internacionalizacije, integracije i zajedničkog poslovanja", pojasnila je Turinska.

Kada je riječ o finansiranju, Turinska naglašava da sredstva dobijaju od komisija EU i iz budžeta Poljske, te je dodala da su aktivnosti ove preduzetničke mreže usmjerene na razvoj malih firmi i njihovo pojavljivanje na raznim tržištima.

FAKTI

Spoljnotrgovinska razmjena prošle godine iznosila 622 miliona KM, od čega je 460 miliona KM uvoza u BiH

Pokrivenost uvoza izvozom između BiH i Poljske u 2017. godini bila 28%, a u sedam mjeseci ove godine 37%

BiH u Poljsku najviše izvozila aluminijum, tekstilne proizvode i naftna ulja

Poljska u BiH najviše izvozila koks i mesne prerađevine

(Nezavisne) 

1stop