fbpx

Radnici Fabrike duvana u Vladi tražili rješenje da ne ostanu bez posla

4duvan

Poslije dva sata priče, palo je tek neuvjerljivo obećanje – pokušaćemo da pronađemo rješenje i to već na sljedećoj sjednici Vlade.

Radnicima Fabrike duvana Banjaluka,  Ministarstvo poljoprivrede i  Vlada RS, posljednji su voz kako definitivno ne bi završili na ulici. U njih nadu polažu i sindikalci.

“Svim institucijama RS da se traži strateški partner za Fabriku duvana Banjaluka i da primoraju ‘Bulgartabak holding’ da preproda preduzeće jer daljeg izlaza mi ne vidimo da možemo sa njima. Oni nemaju viziju, poslovni plan. Ljudi su poslani kućama”, kazao je Miroslav Marinković, predsjednik Sindiakta Fabrike duvana Banja Luka.

“Nama je bilo važno da u ovom trenutku fabrika se ne prodaje, radnici ne dobijaju otkaz i traže rješenje. Šta će Vlada uraditi, i vlasnici kapitala 100-odstotni, mi nemamo iluziju da oni mogu to da prodaju, ali mi tražimo od Vlade RS  da zaštiti radnike, je ona je potpisnik memoranduma”, rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Konkretne odgovore  iz Vlade  očekivalo je tridesetak radnika koji su se okupili ispred kapije Fabrike duvana. Među njima i 46-godišnja Nada Ozren, koja 17 godina radi na kontroli kvaliteta cigareta.

“Mi se ipak nadamo. Bilo je slično  i prije pet godina pa smo opet uspijeli. Opet se nadam da ćemo uspjeti i da će se pojaviti strateški partner da radnici nastave proizvodnju.To je bit svega”, rekla je Nada Ozren, radnik Fabrike duvana.

Poslije pregovora pred novinare su stali samo sindikalci. Bugari su brzim korakom napustili zgradu Vlade ne obazirući se na novinare. Ministar Stevo Mirajnić, koji je vodio sastanak,  sve što je imao, sročio je u saopštenju. Lopticu vraća upravi i radnicima.

“Menadžment fabrike i holdinga ‘Bulgartabak’, u saradnji sa radnicima,  mora ponuditi rješenje bilo u smislu nastavka proizvodnje, obezbjeđenja strateškog partnera ili prodaje fabrike, ali uz zadržavanje radnih mjesta”, kaže se u saopštenju.

Oglasili su se i u NDP-u. Smatraju da se  preduzeće sistemski uništava duže od decenije. Kažu da sumnjaju da je cilj svega gašenje fabrike kako bi je beskrupolozni pojedinci srušili, a na atraktivnom zemljištu, u krugu Fabrike sagradili zgrade i poslovne prostore.

(ATV)