fbpx

Prva knjiga o izuzetnim bh. ženama ‘#ŽeneBiH’

zenebih

Kampanja projekta “#ŽeneBiH”, po čijem će završetku biti objavljena prva knjiga u historiji Bosne i Hercegovine o izuzetnim bh. ženama, počet će danas kada će svi zainteresirani moći klikom na link donirati željeni novčani iznos i rezervirati primjerak te knjige.

Početkom marta Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić pokrenule su kampanju na društvenim mrežama kako bi podsjetile na značajne žene iz bh. historije, koje su zaboravljene ili zanemarene u modernoj historiografiji.

Knjiga “#ŽeneBiH” će se sastojati od kratkih biografija više od 50 žena, uz jedinstvene ilustracije 50 bh. umjetnica, dizajnerica i/ili ilustratorica.

U izradi su angažirane isključivo žene, jer su na taj način autorice projekta željele doprinijeti vidljivosti žena i predstaviti rad bh. umjetnica, dizajnerica i ilustratorica.

Kampanja će donatorima ponuditi i druge zanimljive proizvode poput broševa s minijaturnim portretima nekih od značajnih žena iz bh. historije, društvene igre, originalne umjetničke radove bh. umjetnica i još mnogo toga, saopćili su organizatori.

(FENA)