fbpx

Protest na Deponiji Uborak: Ovo je ekološka bomba, tajkuni peru pare

5ba52ad0 5e50 4bc5 83c7 77260a0a0a7e uborak protest 2 previewOrg

Stotinjak mještana mostarskih prigradskih naselja Vrapčići i Kuti-Livač koja se nalaze u blizini Deponije Uborak, okupilo se juče ispred ulaza u istu u znak protesta zbog dugogodišnjeg smrada i ostalih problema koje imaju zbog nje.

Ranije su tražili pomoć nadležnih, ali se dosad niko nije ozbiljnije pozabavio ovim problemom. Sumnja se da je deponija uzrok sve češćih kancerogenih oboljenja u ovim naseljima. Mještanin Livča Edin Šetka rekao nam je da je zabrinut za zdravlje, te da je uoči kiše skoro nemoguće boraviti napolju.

- Ovo smeće je ujedinilo narode koji žive na ovom prostoru. Samo u tome i jesmo jedinstveni. Ovdje se odlaže smeće i iz Gruda i Čitluka. Sve ovo treba otjerati pred vrata nadležnih, koji ne rade ništa, rekao je Šetka.

Nedim Penava iz Vrapčića podsjetio je da se na Uborku već godinama odlaže razni otpad, te da je u fazi procedura proširenja deponije.

- To je naša svakodnevnica. Ljudi bi u ovom dijelu dana ovuda trebali šetati sa djecom, a mi smo primorani zatvarati se u kuće jer se ne može disati. Najbolje bi bilo kada bi je ugasili, kazao je.

Azer Maksumić deponiju je nazvao zlom koje je teško opisati u nekoliko rečenica. Inicijativa je, kaže, potekla s ciljem se deponija sanira ili ugasi, a kako bi mještani mogli normalno živjeti.

- Ovo što se danas dešava nije normalno, rekao je Maksumić.

Mještanima se danas na Uborku pridružio i nosilac liste Stranke za BiH Ćamil Ramić, koji je u izjavi za medije rekao da će se njegova stranka i on lično potruditi da se deponija sanira ili ugasi.

- Ovdje se odlaže smeće iz cijele Hercegovine. Ovo je ekološka bomba. Djeca umiru od leukemije, a plodno zemljište postalo je neplodno. Tajkuni preko ove deponije peru pare, poručio je Ramić.

 

(Vijesti.ba)