fbpx

Promocija zbornika “Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava” u Banjaluci

afz izmedju mita i zaborava 620x330

Promocija zbornika “Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava” održaće se 8. decembra, u 18 sati, u prostorijama BASOC-a u Banjaluci.

Poziv na promociju prenosimo u cjelosti:

“Poštovane i poštovani,

Pozivamo vas na promociju zbornika “Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava”, koja se održava 08. 12. 2017. od 18 do 20 sati. Promocija se odvija unutar programa Feminističke kafe.

Za vrijeme postojanja SFRJ nikada nije napisana sveobuhvatna historija AFŽ-a Jugoslavije, čija masovnost za nas danas predstavlja nedostižnu tlapnju, sablast koja nas iz prošlosti gura u budućnost borbe, pa se ona uveliko utopila u historiju NOB-a, ukratko u historiju žena i u figuru partizanke. AFŽ je tako umro dva puta. Prvi puta disolucijom 1953. godine, a potom i u službenom sjećanju na prošlost, gdje je ostao kao sablasni trag ili prisutnost odsutnosti (Derrida), ustuknuvši pred novim narativom SFRJ, iz kojeg je isključen čak i Narodnooslobodilački pokret.

Svako je historijsko i znanstveno istraživanje historijski i politički određeno: ono se vodi logikom pitanja i odgovora, teorijskih problema i pitanja koja iz njih slijede. Ovaj se zbornik naslanja na studije o radu i djelovanju AFŽ-a i žena u Jugoslaviji uopće – Lydije Sklevicky, Svetlane Slapšak, Renate Jambrešić-Kirin, Gordane Stojaković, Ivane Pantelić – i nastoji pokrenuti novu diskusiju i održati ovo važno naslijeđe živim. Reaproprijacija ovog naslijeđa bitan je korak u naoružavanju novog oslobodilačkog pokreta u borbi protiv patrijarhalne, fašističke i kapitalističke tiranije.

U vezi Antifašističkog fronta žena, ono što je primarni zadatak Crvene jeste očuvati i obznaniti istorijske dokaze o radu i djelovanju ove organizacije, učešću žena u NOB-u i izgradnji socijalističke Jugoslavije. Arhiva AFŽ-a ima za cilj motivirati nove borbe, na frontovima koje treba utvrditi, u brojnim bitkama koje treba izvojevati.

U svom uvodnom tekstu u zborniku urednice Andreja Dugandžić i Tijana Okić nastoje otvoriti pitanje značaja AFŽ-ovog arhiva za nas danas. To je pitanje važno imajući na umu činjenicu da je naslijeđe AFŽ-a u više navrata gurnuto na marginu i u tamu zaborava. Posebno u godinama nakon raspada Jugoslavije, kada istorijski revizionizam nastoji poništiti sve emancipatorske momente i zasluge razorene Jugoslavije.”

Na banjalučkoj promociji zbornika učestvuju:
Andreja Dugandžić (Crvena, Sarajevo);
Boriša Mraović (Crvena, Sarajevo);
Danijela Majstorović (BASOC).

Zbornik su uredile Andreja Dugandžić i Tijana Okić.
Autorice i autor tekstova su: Ajla Demiragić, Chiara Bonfiglioli, Danijela Majstorović, Tijana Okić i Boriša Mraović, dok ilustracije i umjetničke radove potpisuju: Adela Jušić, Aleksandra Nina Knežević, Kasja Jerlagić, Nardina Zubanović i Sunita Fišić.

Zbornik je štampan u decembru 2016. u tiražu od 300 primjeraka.
Nakladnik: Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA