fbpx

Promocija knjige Miljana Kovača: Ko krade ubija – Ko je ubio Milana Vukelića

KO JE UBIO VUKELICA KORICE

Promocija knjige Miljana Kovača "Ko krade ubija – Ko je ubio Milana Vukelića" održaće se danas, 28.09.2018. godine u 18:00 časova, na početku okupljanja građana koji podržavaju Davora Dragičevića i grupu Pravda za Davida.

Autor: impulsportal.net

Izašla je iz štampe knjiga Miljana Kovača, novinara i saradnika portala Impuls, pod naslovom Ko krade ubija – Ko je ubio Milana Vukelića.

Knjiga govori o ubistvu Milana Vukelića, inžinjera iz Banjaluke, koji je ubijen nakon što je javno progovorio o sprezi građevinske mafije i vlasti u Banjaluci.

Nalogodavci i izvršioci ovog zločina do danas nisu razotkriveni.

Interesantno je da knjiga o jednom neriješenom ubistvu, izlazi u trenutku dok Davor Dragičević i građani koji ga podržavaju, okupljeni u grupi "Pravda za  Davida", traže istinu o ubistvu Davida Dragičevića. Upravo zbog te simbolike autor je i odlučio promociju održati na "Davidovom trgu", na početku skupa koji građani svako veče u 18:00 časova održavaju na ovom mjestu, već pola godine.

U eksploziji, podmetnutoj ispod automobile kojim je upravljao, u Banjaluci je 06. novembra 2007. godine, oko 20:45 sati, smrtno stradao Milan Vukelić  zaposlen u Zavodu za izgradnju Banjaluka (ZIBL). Još dva lica, Slava Pepinović i Tomislav Dobrnjac koji su se u trenutku eksplozije nalazili s njimu autu, su teško povrijeđeni. Zločin se dogodio u neposrednoj blizini zgrade u kojoj je sjedište Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Izvršioci i nalogodavci ovog zločina ni do danas nisu pronađeni, a i istraga, po svemu sudeći više od deset godina tapka u mjestu.

Ubistvo Milana Vukelića, inžinjera i sudskog vještaka građevinske struke dogodilo se nakon što je javno progovorio o sprezi politike i vlasti bliskih tajkuna i, kako je tvrdio, pljački miliona maraka javnih sredstava. Sve što je govorio, Vukelić je i dokumentovao. Trpio je prijetnje i ucjene onih čija imena je doveo u vezu sa korupcijom i kriminalom, nazivajući ih "građevinskom mafijom". Primao je i anonimne prijetnje, o čemu je uredno obavijestio policiju. Umjesto da ga policija zaštiti, doživio je pritiske, pa i prijetnje od visokih policijskih službenika.

Nedugo poslije ovoga ubistva predsjednik vladajuće stranke u RS, Milorad Dodik, je izjavio da niko od članova i simpatizera SNSD-a nije učestvovao u ubistvu. Dodik nikada nije odgovorio na pitanje, na koji način je došao do takvog saznanja.