fbpx

Prokišnjava Vlada, garancije nema

1vlada

Deset godina nakon završetka izgradnje Administrativnog centra Vlade Republike Srpske, koji je građane koštao oko 200 miliona maraka, krov ovog luksuznog zdanja prokišnjava.

Služba za zajedničke poslove Vlade RS nekoliko puta tokom ove godine raspisivala je tender za sanaciju. U maju je ovaj posao dodijelila Tehničko-tehnološkom birou „Tenzo“ iz Banjaluke, ali je ovaj tender poništen, jer je izvođač odbio zaključivanje ugovora zbog kratkog roka za izvođenje radova. 

Početkom novembra raspisan je novi tender, prema kojem bi za oko 50 hiljada maraka bili riješeni građevinski propusti na zgradi Vlade. Kroz dva lota trebalo bi da bude riješena drenaža na krovu za 42 hiljade maraka, kao i problem dilatacije za dodatnih 7 hiljada maraka.

Direktor Službe za zajedničke poslove Goran Maričić priznao je novinarima da postoje problemi koji moraju da budu riješeni prije snijega, ali ih je nazvao sitnim. Predsjednica Vlade nije zabrinuta. Kaže da njen posao nije da zna da li negdje nešto prokišnjava.

“Mi imamo Službu za zajedničke poslove i druge službe ovdje koje o tome vode računa. Pretpostavljam da ne očekujete od predsjednika Vlade da u danu, u kojem se bavi strateškim dokumentima, budžetom teškim 3,3 milijarde, razgovorom sa svim našim socijalnim partnerima, vodi računa da li baš danas negdje prokišnjava krov. Dakle, ovo je građevina koja je stara deset godina i nije isključeno da negdje nešto prokišnjava, ali će to biti sigurno sanirano”, rekla je predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Problemi koji će ostati i nakon sanacije krova jesu visoke rate kredita za izgradnju ovog zdanja. Samo u ovom mjesecu za ratu kredita biće uplaćeno 13 miliona maraka. Iz opozicije kažu da je nevjerovatno da tako skupa i savremena zgrada tako brzo pokazuje slabosti. Pitaju ko je odgovoran za to.

“Ko je i na koji način nadzirao sve radove na zgradi Vlade RS i da li će danas iko odgovarati za te brojne propuste i za štetu koja je načinjena. Nevjerovatno je da savremena, nova zgrada nakon jedne decenije ima brojne propuste i da sada treba izdvojiti znatan iznos sredstava da bi se taj krov popravio i da li je to nešto što će građane koštati ogromnog novca, a neće dati toliko željeni rezultat – a to je da imamo zgradu u kojoj nema potrebe da svakih pet-šest godina idete sa nekim novim ulaganjima”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Zgrada Vlade RS završena je 2007. godine, a izvođač radova bila je laktaška firma “Integral inžinjerig” Slobodana Stankovića. Kada je u novembru 2007. zgradaVlade useljena, Stanković se hvalio da je njena izgradnja završena za samo dvije godine. Garantni rok na svu opremu u zgradi bio je dvije, a za samu zgradu deset godina. Tek što je istekla garancija, ravni krov je počeo da prokišnjava, a problemi sa staklenom fasadom traju već godinama.

(BN televizija)