fbpx

Proglašeno stanje prirodne nesreće na području tri mjesne zajednice u Tuzli

5b5c592e 5e24 44c0 a0ac 501a0a0a0a7e tuzla gs 700x402

Zbog obilnih kiša koje su jučer na području Tuzle, u mjesnim zajednicama Simin Han, Požarnica i dio mjesne zajednice Gornja Tuzla, prouzrokovale poplave i klizišta, proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Prema izvještaju Službe civilne zaštite, koja je odmah u toku i nakon poplave intervenisala na terenu, razmjere poplave u ovim mjesnim zajednicama veće nego 2014. godine.

Gradski Štab Civilne zaštite Tuzla je odlučio da službe zaštite i spašavanja nastave sa aktivnostima na otklanjanju posljedica poplava i pomoći građanima i poslovnim subjektima, koja se, između ostalog, odnosi na odvoz nanosa i krupnog otpada, dezinfekciju prostora i objekata, kao i što bržu sanaciju komunalnih objekata na terenu i interventnu sanaciju klizišta.

Gradski Štab CZ je gradonačelniku Grada Tuzle predložio da proglasi stanje prirodne nesreće na prostoru pomenutih mjesnih zajednica, što je gradonačelnik i prihvatio, te donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području mjesnih zajednica Požarnica, Simin Han i Gornja Tuzla.

Na današnjoj sjednici Gradskog Štaba CZ je konstatovano da je, pored već poduzetih mjera i nastavka aktivnosti na terenu, potrebno što prije informisati građane o poduzetim mjerama i potrebi da se centralnoj Komisiji za procjenu šteta, pri Gradskom štabu CZ, na propisanom obrascu podnese prijava o štetama koje su građani i poslovni subjekti pretrpjeli, saopćeno je iz Stručne službe za poslove Gradonačelnika Tuzla.

(Vijesti.ba / FENA)