fbpx

PROBLEMI BUDUĆIH PRVAČIĆA Gojaznost, zamuckivanje i loši zubi muče mališane

3malisan

Gojaznost, ravna stopala, loši zubi i zamuckivanje samo su neki od problema koji muče mališane u Republici Srpskoj koji će u septembru krenuti u prvi razred.

Ljekari koji su u prethodna dva mjeseca pregledali stotine mališana kažu da su sistematski pregledi završeni, te da se sporadično djeca na pregled mogu javiti sa zakašnjenjem sve do septembra.

Specijalista pedijatar u banjalučkom Domu zdravlja Bosa Đajić kaže da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi pregledano 1.250 budućih prvačića.

– Oko deset odsto pregledane djece je gojazno, 20 odsto ih ima deformitete grudnog koša, dok pet odsto mališana ima usporen psihomotorni razvoj, a isto toliko pregledane djece nije redovno vakcinisano – navela je Đajićeva.

Ona je dodala da je primijećeno i više mališana koji imaju probleme u vezi sa vidom, što je, kako kaže, posljedica pretjerane upotrebe telefona i računara.

Specijalista pedijatrije u Domu zdravlja u Prijedoru Divna Milić ističe da je pregledano 360 mališana koji će na jesen sjesti u đačke klupe.

– Najčešći zdravstveni problemi su uglavnom vezani za ravna stopala i kariozne zubiće. Savjetovana je veća fizička aktivnost, po mogućnosti bavljenje sportom i duži boravak na otvorenom prostoru. Naravno, neophodno je staviti akcenat na temeljniju higijenu usne duplje i smanjiti konzumiranje slatkiša – navela je Milićeva.

U Domu zdravlja u Bijeljini pregledano je 895 budućih đaka prvaka sa područja Bijeljine, Pelagićeva i Donjeg Žabara.

– Primijećen je povećan procenat djece sa govornim smetnjama koja su odmah nakon pregleda upućena logopedu na dalji tretman. Takođe, povećan je i broj djece sa ravnim stopalima koju smo uputili fizijatru – naveli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja u Doboju Dejan Nedić kaže da je pregledano oko 400 djece.

– Najčešći problemi, kao i ranijih godina, su nepravilno držanje kičmenog stuba, gojaznost, problemi sa ravnim stopalima i problemi u izgovaranju pojedinih glasova – naveo je Nedić.

U fočanskom Domu zdravlja kažu da je zdravstveno stanje budućih školaraca dobro, te da je uočeno najviše logopedskih problema.

– Primijećeno je da veliki broj djece zamuckuje, ne znaju da izgovore sve glasove ili neke miješaju. Nije bilo slučajeva deformiteta kičme, kod nekoliko mališana uočeni su manji problemi sa vidom, a česta pojava je i fimoza – rekli su ljekari u Domu zdravlja u Foči i dodali da su pregledali 93 buduća prvaka.

U Dječijem dispanzeru Doma zdravlja Gradiška pregledano je 350 budućih prvačića.

– Česte dijagnoze su gojaznost, problemi sa vidom i anemičnost. U okviru pregleda daje se vakcina protiv difterije, tetanusa i poliomijelitisa – istakla je pedijatar

Anka Grabović-Stojnić i dodala da će 20. juna početi drugi termin za pregled budućih prvačića.

Sistematski pregled
Pedijatar Anka Grabović-Stojnić istakla je da sistematski pregled uključuje mjerenja visine i težine, kao i detaljan pregled kičme i tabana.

– Osim toga, obavezan je klinički pregled po sistemima od strane pedijatra, pregled vida i zuba, psihološka procjena zrelosti djeteta i laboratorijski pregled – navela je ona.

Lokalne zajednice     Broj pregledane djece

Banjaluka                    1.250

Prijedor                     360

Bijeljina                     895

Doboj                           400

Foča                             93

Gradiška                     350

(Glas Srpske)