fbpx

PRIPREME ZA GRIJNU SEZONU “Eko-toplane” kupile 75 odsto drvne sječke

3sezona

Iz “Eko-toplane” Banjaluka saopštili su da su do sada obezbijedili više od 75 odsto potrebnog energenta za kompletnu grijnu sezonu 2018/19.

– Sva količina je obezbijeđena na domaćem tržištu i u tu svrhu je uspostavljen logistički centar na kojem se lageruju potrebne količine. Predviđenim planom nabavke, a u skladu sa vremenskim prilikama i dinamikom rada JP “Šume Srpske”, očekujemo da će do kraja godine biti obezbijeđen drvni sortiment za kompletnu sezonu. Drvni sortiment se nabavlja po transparentnoj cijeni, avansnim plaćanjem – uvjeravaju u ovom preduzeću.

Grijanje u Banjaluci pušteno je juče, a iz “Eko-toplane” ističu da su u proteklom periodu radili redovni remont proizvodnih postrojenja na biomasu – novog objekta “Eko-toplane”, pogona na Starčevici i Kočićevom vijencu, kao i kotlova na mazut, te sanaciju distributivne mreže i modernizaciju sistema upravljanja.

Prije početka grijne sezone sanirana je i glavna vrelovodna pumpna stanica, čime je, navode, omogućeno potpuno odvajanje svakog magistralnog vrelovoda od sistema na bezbjedan način, kako bi se omogućilo pravovremeno otkrivanje i otklanjanje kvarova na distributivnoj mreži.

– Sve ovo se radi kako bi građani imali optimalnu temperaturu u svojim stambenim jedinicama. Ovo nije lak ni jednostavan posao, i trebaće vremena da se distiributivna mreža dovede u takvo stanje, ali kontinuirano radimo – poručili su iz “Eko-toplane”.

Podsjetimo, cijena grijanja za domaćinstva u objektima bez merenja toplotne energije po metru kvadratnom iznosi 1,09 KM plus distributivni troškovi po jedinici instalisane snage od 0,32 KM po metru kvadratnom, bez PDV-a. Kada je riječ o domaćinstvima sa ugrađenim kalorimetrima, uz distributvni trošak od 0,32 KM po metru kvadratnom, cijena megavat časa toplotne energije je 114 KM, bez PDV-a.

(Srpskainfo)