fbpx

Primitivizam u skupštini je porazio i predsjednika Srpske

2skupstinars

Posljednja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je poništena odluka o Sudu i Tužilaštvu glasovima skupštinske većine, koji su je i prije dvije godine i donijeli biće još dugo razlog prepucavanja na političkoj sceni. Tako profesor Mladen Mirosavljević kaže da je to jad i bijeda politike, dok za njegovog kolegu Đorđa Vukovića primitivizam je porazio i predsjednika i njegove kritičare.

Komentarišući tok sjednice, na kojoj je cjelodnevno prepucavanje predsjednika RS Milorada Dodika i opozicije naišlo je na osudu i građana i intelektualaca.

Profesor javnog mnjenja Mladen Mirosavljević smatra da je skupštinska rasprava, vođena o svemu i svačemu, osim o onome zbog čega je sazvana, pokazala sav jad i bijedu naše politike, te se može uzeti kao eklatantan primer političke nekulture.

- S jedne strane, bilo je veoma uočljivo ponašanje predsjednika i vladajuće koalicije koji su se ponašali kao apsolutni vladari RS, dijeleći lekcije na sve strane, pri tome ne birajući način i rečnik i ponašajući se prema opoziciji kao prema neprijatelju koji mora biti „uništen“. S druge strane, imali smo opoziciju rascjepkanu između svojih želja da preuzmu vlast i nemoći da ponude ubjedljiv koncept i ljude koji će to provesti. Na trećoj strani nalaze se sve apatičniji građani, koji vide da im ni jedni ni drugi ne nude bolju budućnost nego samo sistem kolektivnog propadanja. Ovo nije bila ni pobjeda pozicije ni poraz opozicije, već još jedan u nizu poraza Srpske i njenih građana – smatra Mirosavljević u izjavi EuroBlicu.

Za profesora  na Fakultetu političkih nauka Đorđa Vukovića u NS RS je trijumfovao „bezobrazluk“ koji je porazio sve kojima je stalo do političke kulture, dijaloga i demokratije.

- Poslanici se nisu narugali samo jedni drugima, nego institucijama i dostojanstvu naroda. Primitivizam je porazio i predsjednika, ali i njegove kritičare zalutale u uvjerenju da su bolji i drugačiji. Pištaljke opozicije i „duge cijevi“ režima manja su bruka od onoga što smo vidjeli i čuli na ovoj sjednici. Kada se sve uvalja u blato, ništa čisto ne može izaći – kaže Vuković.

Smatra i da se opozicija pokazala potpuno dezorjentisanom od početka priče o referendumu.

- Dodik vješto pliva, privuče opoziciju, a onda manevriše na tom prostakluku i bahatosti, koja je njegov manir. Vjerovatno bi najpoštenije bilo, ako su vidjeli da debata ne može da se kreće u okviru argumentacije za referendum, da napuste sjednicu i kažu da ne žele da učestvuju u ovakvoj vulgarizaciji politike. Ćutnjom i odgovaranjem su na neki način sami pristali na to. Naravno, on je isprovocirao sve i pokazao koliko je nedostojan da obavlja funkciju predsjednika koja treba da oličava jedinstvo svih građana, a time i svih predstavbika građana. Ali, opozicija je toliko bezidejno i dezorjentisano ušla u sve to – kaže Vuković u izjavi EuroBlicu.

(BN/Blic)