fbpx

Prijedorska policija brutalno pretukla Nikolu Kuridžu, aktivistu i borca za ljudska prava

U utorak 23. avgusta, pripadnici CJB Prijedor priveli su Nikolu Kuridžu, aktivistu Centra za mlade KVART iz Prijedora.

NikolaKuridza

Autor: Impuls

O ovom događaju razgovarali smo sa CJB Prijedor, Brankom Ćulibrkom i Nikolom Kuridžom.

Grupa mladih ljudi sastala se u stanu koji je vlasništvo Branka Ćulibrka gdje su ostali do ranih jutarnjih sati. Obzirom da su pravili buku, na dojavu do stana je došla policija. Čim su se policajci pojavili, prisutni su sami počeli da se razilaze. Policajci su neovlašteno, odnosno bez naloga, ušli u stan ali kako su nam potvrdili Ćulibrk i Kuridža niko od prisutnih ih u tome nije sprječavao jer su već sami odlučili da se raziđu i izbjegnu moguće probleme.

Iz CJB Prijedor potvrđeno nam je da je postojala dojava o remećenju javnog reda i mira iz navedenog stana. Potvrđeno je da su policajci stigli do stana, ali nam nije rečeno zašto su Kuridža i ostali napustili stan, osim da je bilo sve po zakonu.

Kuridža se sa još dvije osobe nalazio u liftu, kako kaže odmah do ogledala. Prema njegovim riječima, policajci su neprimjereno, neprikladno i sasvim bespotrebno komentarisali ovaj događaj, koji se u biti završio dobrovoljnim napuštanjem stana na šta je rekao "Kriminalci su na vlasti, ali nas hapse".

Tada je jedan od policajaca na grub način izbacio iz lifta djevojku koja je stajala ispred Kuridže, izvukao ga iz lifta, zgrabio za vilicu i počeo pendrekom udarati po rebrima. Na pitanje Kuridže zašto to radi, policajac je rekao '"Tek ćeš da vidiš'", što je Kuridža doživio kao prijetnju.

Kako su se vrata lifta nakon što je policajac izvukao Kuridžu iz istog automatski zatvorila, policajac je udarao šakom o dugme kojim se lift poziva, a onda nestrpljiv da isti sačeka, Kuridžu skupa sa kolegom svukao sa petog sprata i nasilno ubacio u policijski automobil.

Jedan policajac je upravljao vozilom, dalje navodi Kuridža, dok je drugi koji je sjedio pored njega nastavilo da ga udara zatvorenom šakom u glavu, te mu naređivalo da spusti ruke ispod glave. Kuridža je tada izgubio naočale, koje su u njegovom slučaju obzirom na izrazito visoku dioptriju medicinsko pomagalo, te je bio potpuno dezorjentisan. Na njegove molbe da mu se naočale vrate, policajci su ga počeli ismijavati i ponižavati. Oštećene naočale vraćene su mu tek nakon dolaska u CJB Prijedor.

Kuridža je zatim uveden u prostorije CJB Prijedor gdje je podvrgnut alko-testu iako je ranije sam rekao da je konzumirao alkohol, što mu je kao punoljetnom građaninu u privatnom stanu dozvoljeno. Ponuđeno mu je da potpiše kako je vozač koji je u krvi imao 1,44 promila alkohola, što je istina, ali i nonsens jer isti nije upravljao motornim vozilom pa nije mogao dovesti u opasnost druge ili sebe.  

Na naše pitanje zašto se od Nikole Kuridže tražilo da potpiše da je vozač kada je alkohol konzumirao u privatnom stanu, iz CJB Prijedor rečeno nam je da policija ima pravo da i u privatnom stanu napravi alko-test. Na naše insistiranje da nam se odgovori zašto je traženo da potpiše da je bio u alkoholiziranom stanju kao vozač, rečeno nam je da je sve bilo po zakonu.

Nakon što je Kuridža odbio da potpiše ponuđeno, nudi mu se kazna po članu 107 i/ili 7 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske. Na njegovo pitanje šta ti članovi znače, službena lica su odgovorila da ne znaju sa podsmijehom, te je Kuridža opet odbio da potpiše kaznu. Nastavljeno je provociranje i ponižavanje oštećenog, sa komentarima o filozofiranju i pametovanju iako je isti zahtjevao samo da se lica legitimišu i da mu bude dozvoljeno pravo na poziv, koje je do kraja torture uskraćeno. Nakon pisanja neosnovanih kazni oštećeni je sproveden u samicu. Na ponovnu molbu da obavi poziv dobio je psovke i guranje u samicu od strane trećeg, takođe službenog lica. 

Branku Ćulibrku koji je došao da vidi šta se to događa sa Nikolom Kuridžom komunikacija sa istim je onemogučena.

U 9:19 h, po izjavi sasvim novog službenog lica, izveden je iz samice uz uslov da umije krv sa lica, iako je oštećeni htio da sačuva dokaze torture kroz koju je prošao. Sproveden je u centralnu zgradu CJB Prijedor gdje je sa njim razgovarao Pomoćnik komandira PS Prijedor 1. Razgovor je trajao duže od dva sata. Pretučen, izmoren, dehidriran Kuridža je prihvatio da potpiše zapisnik u kojem se ne spominje nasilje učinjeno nad njim. Kuridža navodi da su mu se tom prilikom pokušavali izvinjavati za prethodno postupanje policije.

U takvom stanju Kuridža je prihvatio kaznu po članu 7. ZOJRiM-a u iznosu od 100 KM, te kaznu po članu 24. ZOJRiM-a u iznosu od 500 KM. Oštećeni je pušten na slobodu u 11:20 h 23. 08. 2016. godine.

Iz CJB Prijedor potvrđeno nam je da je Nikola Kuridža priveden te da je nad istim primijenjena "zakonski dozvoljena sila". Na naše pitanje da li se "zakonski dozvoljena sila" odnosi na počinjeno djelo, odgovoreno nam je potvrdno.

Član 7. ZOJRiM “Ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, kazniće se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM.”

Član 24. ZOJRiM “Ko ometa ili sprečava djelovanje državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, ili ko ne postupi na licu mjesta po zakonitom zahtjevu ili naređenju njihovog službenog lica, kazniće se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM ili kaznom zatvora do 60 dana.”

Upotreba sile se ne pominje niti u jednom od članova za koje se Kuridža tereti.

Fizičke i psihičke posljedice ovog zlostavljanja su evidentirane kod specijalizovanih ljekara, ORL, Hirurgija, Psihijatrija, od kojih je kako nam je Kuridža rekao, za njega najvažniji nalaz psihijatra jer se više od dvije godine liječio od veoma specifične autoimune bolesti koju su ljekari uspjeli dovesti pod kontrolu a koja se sada usljed pretrpljenog stresa ponovo dijelom aktivirala.

Nikola Kuridža poznat je kao aktivista i borac za ljudska prava.