fbpx

Predstavljeno idejno rješenje novog Zelenog mosta (FOTO)

3zeleni most

Do kraja godine Banja Luka bi trebalo da dobije novi most na lokaciji sadašnjeg Zelenog mosta, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić, poslije današnje prezentacije idejnog projekta nove poveznice preko Vrbasa koja će spojiti naselja Obilićevo i Kočićev vijenac.

Novi most, predviđene dužine od 80 metara, trebalo bi da zamijeni postojeću konstrukciju koja je, zbog dotrajalosti, prošle godine zatvorena za saobraćaj motornih vozila.

– Očekujem da do kraja februara donesemo odluke o finansiranju, u martu pokrenemo javnu nabavku i tokom ljeta da počne gradnja novog mosta. Pod optimalnim uslovima, odnosno ukoliko ne bude žalbi i otezanja tenderskih procedura, do kraja godine mogao bi biti završen novi most – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

3zeleni most 1

Procijenjena vrijednost novog mosta, na bazi idejnog projekta, iznosi blizu dva miliona KM, ali tačan iznos biće poznat tek nakon provedene tenderske procedure, odnosno dostavljenih ponuda. Prema procjeni projektanata, novi most može biti sagrađen u roku od 148 radnih dana.

Prema Radojičićevim riječima, novac za izgradnju mosta biće obezbijeđen emisijom obveznica ili kreditnim sredstvima, a konačna odluka o tome koja će opcija biti izabrana biće donesena do februarske sjednice gradskog parlamenta.

– Na februarskoj sjednici gradske skupštine ići ćemo sa odlukom koja se odnosi na nekoliko kapitalnih projekata za ovu godinu, a koji nisu planirani u okviru budžeta, već kroz emisiju obveznica ili kreditno zaduženje od pet miliona KM. Prvi projekat je novi Zeleni most, zatim prva faza izgradnje Ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića, nastavak istočnog tranzita i spoj prema novom mostu, te nastavak projekta vodosnabdijevanja, a što se odnosi na podsistem Zvijezda projekta Crno vrelo i završetak sportske dvorane na mjestu bivšeg Šoping centra. Svih pet projekata su u eksternom finansiranju, odnosno nisu u potpunosti uključeni u budžet – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, ističe kako izgradnju novog mosta treba posmatrati u sklopu cijelog projekta spajanja Istočnog i Zapadnog tranzita.

– Sigurno da će to značajno doprinijeti saobraćajnom rasterećenju. Pored funkcionalnosti novog mosta, on mora zadovoljavati i estetske kriterijume – kazao je Sandić.

3zeleni most 2

Idejni projekat mosta uradila je projektantska kuća “Ink konstruktor” . Ukupna dužina mosta biće 80, a širina 14 metara. Zanimljivo je da je glavni nosivi stub projektovan u obliku latiničnog slova “Z”, s obzirom na uvriježeni naziv ovog mosta.

Direktor “Ink konstruktora” Nebojša Prostran, istakao je da su osim dvije saobraćajne trake, predviđene obostrane pješačke i biciklističke trake, kao i vidikovac i moderna rasvjeta.

Radi pojačanog estetstkog efekta i samog naziva mosta, osim moderne led rasvjete, planirano je da se cijelom dužinom konstrukcije bude zasađen bršljan koji će se protezati uz ogradu konstrukcije.

(banjaluka.net)