fbpx

Predsjednici Francuske i Njemački otvorili muzej Prvog svjetskog rata

h 53887695

Ova svečanost obilježila je početak proslava 11. novembra, završetka Prvog svjetskog rata (1914-18).

Predsjednici Francuske i Njemačke, Emmanuel Macron i Walter Steinmeier, otvorili su u petak na alzaškoj strani Vogeza francusko-njemački historijski muzej posvećen jednom od najkrvavijih frontova u Prvom svjetskom ratu.

Dvojica predsjednika su iz Pariza, gdje je Steinmeieru u petak ujutro upriličen doček u predsjedničkom uredu, stigli na Hartmannswillerkopf, kameniti vrh gdje su se vodile žestoke borbe.

Zajedno su ušli u kriptu Nacionalnog spomenika izgrađenog 1932. godine u čast tisuća njemačkih i francuskih vojnika koji su poginuli na tom mjestu između početka 1915. i 1918. godine.

Zagrlili su se i poljubili, a zatim po hladnom i vlažnom vremenu predvodili svečanost otvorenja novog francusko-njemačkog ratnog muzeja.

Ova svečanost obilježila je početak proslava 11. novembra, završetka Prvog svjetskog rata (1914-18).

Sjećanja i historijske dužnosti

"Zajednički dolazak i otvorenje muzeja ne znače za naše dvije zemlje povratak u bolnu prošlost, nego zajedničko ispunjavanje zadaće sjećanja i historijske dužnosti", rekao je Macron u Parizu.

Steinmeier je istaknuo "važnost da se narode iz kojih dolazimo još jednom potakne na sjećanje", prije svega "u vrijeme kada se borimo da izađemo iz evropske krize".

Hartmannswillerkopf, koji se uzdiže na visini od gotovo 1.000 metara na jugu Alzasa, tokom 1915. godine je osam puta mijenjao vlasnika dok su trajale borbe, u kojima su izginule hiljade vojnika.

Izvor: Agencije