fbpx

Pravilnik umjesto zakona: Hoće li nove limuzine uvećati Fond solidarnosti?

2pravilnik

Od novih službenih vozila u Fond solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu izdvajaće se po pet, umjesto prvobitno najavljenih deset odsto.

Za to su se vladajući u tišini odlučili i nisu uvrstili u prijedlog zakona. Izdvajanje će se naknadno urediti pravilnikom, ali još ne znaju kada.

U Kabinetu predsjednika uvjeravaju da će tako ustvari više para otići u Fond, jer se odluka ne odnosi samo na izvršnu vlast.

“Predsjednik Republike je rekao 10 odsto od kupljenih službenih motornih vozila misleći tada na budžetske korisnike. Međutim, vidite da je zakon da smo sada to proširili i na javna preduzeća, uprave, upravne organizacije, ustanove. Vidite na koga smo sve to proširili. Sad je pet u nominalnom iznosu cijenimo biće više nego deset da smo ograničili samo na budžetske korisnike”, rekao je Siniša Karan, gerneralni sekretar predsjednika RS.

Ni u Vladi ne znaju kada će pravilnik. Popredsjednik Vlade uvjerava da se time još nisu bavili, a na nju se, kaže, svakako i ne odnosi.

“Vlada još nije usvojila taj Pravilnik. Službeni automobil ne nabavljam tako da neću biti obuhvaćena”, navodi Srebrenka Golić, potpredsjednik Vlade RS.

Procenti, službeni automobili, pravilnici, ne interesuju one koji Fond solidarnosti željno iščekuju. Njima je rok, ipak, najbitniji.

“Što se tiče iznosa koji će se izdvajati, u to mi ne ulazimo. Ono što je za nas najbitnije to je da što prije taj fond zaživi”, kaže Dijana Berić, predsjednik Udruženja roditelja oboljele djece od malignih bolesti “Iskra”.

Za sada je zakonom uređeno da se u Fond ulijeva dio novca iz budžeta Srpske, opština i gradova od ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda, posebni doprinosi od plata zaposlenih i ostale donacije.

Na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja biće dostupne informacije i pregled prikupljenih sredstava, kao i izvještaj o raspoređenim sredstvima.

(ATV)