fbpx

Katalonski ministri u zatvoru, počeli protesti!

1libertat

Španski sudija odredila je pritvor bez mogućnosti jamčevine za smijenjenog katalonskog potpredsjednika vlade i sedam ministara optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije. Kao odgovor na to najavljeni su masovni protesti.

Devet bivših članova vlade saslušano je danas na sudu u Madridu, nakon čega je državno tužilaštvo za njih osam zatražilo pritvaranje. Sudija Karmen Lamela je to prihvatila dopustivši jedino Santiju Vili, bivšem ministru, plaćanje jamčevine od 50 000 evra da bi izbjegao pritvor.

Vila je dao ostavku nekoliko sati prije nego što je 27. oktobra izglasana nezavisnost, a u danas je odgovarao na pitanja tužilaca. Ostalih osam optuženih odgovaralo je jedino na pitanje svoje obrane.

1libertat 2

Sudija je procijenila da postoji “visoki rizik” od skrivanja, promjene i uništavanja dokaza. Zaključila je da su optuženi duže od dvije godine planirali i svjesno radili na realizaciji kaznenog djela te da, s obzirom na svoje pozicije, lako mogu pobjeći iz Španije.

– Neki su već otišli u druge zemlje izbjegavajući kazneni postupak – navela je sudija, misleći na smijenjenog predsjednika vlade Karlesa Pudzdemona i četvoro ministara koji se nalaze u Belgiji.

Pritvoreni funkcioneri optuženi su za pobunu protiv španske države, neposluh i korištenje novca za organizovanje referenduma i aktivnosti protivnih španskom Ustavu. Prijete im zatvorske kazne od oko 30 godina.

Među pritvorenima se nalazi potpredsjednik vlade, ujedno vođa Katalonske republikanske ljevice (ERC), stranke koja je od 2015. godine dio vladajuće koalicije “Zajedno za Da”. Španska vlada je razriješila dužnosti katalonsku vladu prošle subote, dan nakon što je proglašena nezavisna republika Katalonija, zatim je raspisala prijevremene izbore u Kataloniji za 21. decembar. Do tada bi katalonskom administracijom trebalo da upravljaju španska ministarstva.

Ukupno je optuženo 20 osoba, od kojih 14 pripadnika smijenjene vlade i šest članova katalonskog parlamenta. Predsjednik vlade Karles Pudzdemon i četvoro njegovih ”ministara” nalaze se u Belgiji i odbili su da se pojave na sudu.

Španski sud bi najvjerovatnije u petak za njima mogao da raspiše evropski nalog za hapšenje, rekao je sudski izvor koji je želio da ostane anoniman.

Još uvijek se čeka odluka da li biti zatraženo njihovo izručenje. Špansko državno tužilaštvo zatražilo je njihovo hapšenje. Pudzdemon je ponudio izjavu sudiji preko video veze. Šestoro članova parlamenta biće saslušano 9. novembra.

Protesti u Kataloniji

1libertat 3

Vijest o pritvaranju osam ministara naišla je na ogorčenje u Kataloniji gdje su najavljeni protesti na ulicama.

– Nedopustivo je da zatvaraju legitimno izabranu vladu. Zbog toga počinjemo s sedmicom mirnih i građanskih akcija širom zemlje koje će završiti velikim okupljanjem u nedjelju 12. novembra – poručila je preko Tvitera aktivistička katalonska organizacija “Omnium Cultural”.

Okupljanja su već počela ispred gradskih vijećnica. Još od ranije u pritvoru pored Madrida nalaze se dvojica aktivista, vođa “Omnium Culturala” i vođa organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC), optužen za organizovanje stanovnika u sprečavanju ulaska policije na biračka mjesta tokom referenduma 1. oktobra.

(Agencije)