fbpx

Pravda za Davida: Hiljade građana na Trgu Krajine u Banjaluci

1traze

U centru Banjaluke završeno je okupljanje građana na skupu “Pravda za Davida”. Nekoliko hiljada ljudi na Trgu Krajine tražilo je pravdu i istinu. Istinu za sva, kako je jednoglasno istaknuto, za sva ubistva u Republici Srpskoj, za sve nerasvjetljene i zataškane slučajeve, za sve nevine koji su, kako kažu porodica i građani, život izgubili na kukavički način.

„Bilo ko ko večeras napravi incident, nije pripadnik ’pravde za Davida’, rekao je na početku otac Davida Dragičevića Davor, ističući da na skupu nema politike.

Mirni skup sa jasnim zahtjevom, nije mogao proći bez incidenata:

„Kako saznajemo, 5 autobusa sa ljudima koji su trebali biti sa nama zaustavljeno je na starim naplatnim rampama... Mir i dostojanstvo, ali eto da znamo u kakvim vremenima živimo“, poručeno je okupljenim građanima sa razglasa. 

1traze 2

Okupljenima se prvi obratio Davidov otac Davor Dragičević koji je zahvalio svima koji podržavaju njegovu borbu i sve pozvao na mir i dostojanstvo.

Prozvao je vrh MUP-aa RS, navodeći da su oni saučesnici u ubistvu Davida.

''Hvala onim poštenim ljudima u MUP-u koji nam daju podršku i od kojih dobijamo činjenice", rekao je Davor Dragičević.

"Gospođo, Filipe Ćulume, ukućani iz ulice Velibora Janjetovića, Darko Ćulume, Dragane Lukač, Darko Ilić, Dalibore Vrećo, vi ste saučesnici u ubistvu" rekao je Davor Dragičević i dodao da je David nosio transparent za Nikolu Đurovića i Jovana Arbutinu, te da neće dozvoliti da iko više nosi transparente.

1traze 3

Građani su tad podigli ruke, a dok su Davidovi drugovi nosili njegovu sliku, u pozadini je išla pjesma Davida Dragičevića "Klinac u getu".

"Đakac, posljednje što si mi rekao bilo je samo ti treniraj. Evo me stojim istrenirana svaku veče na trgu i borim se za pravdu", rekla je u obraćanju Davidova drugarica.

Okupljenim građanima, iz svih gradova BiH, obratiti su se prijatelji stradalog mladića, njihove majke, a zatražili su i pravdu za svu djecu, za Dženana Memića i sve građane. 

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Različite i nepotpune informacije vezane za istragu “potpalile” su sumnju da cijeli slučaj nije onakav kakvim ga nadležni predstavljaju.

1traze 4

Davidov otac, Davor Dragičević, pozvao je sve građane Republike Srpske i Federacije BiH da podrže ovu borbu koja je, kako je rekao, borba svih nas za dostojanstven život.

(BN)