fbpx

Požari: Vanredno stanje u Atini

765 430 d5eb09382ee0477213dce1a3ee47894d

Regionalne vlasti proglasile su vanredno stanje u istočnim i zapadnim dijelovima šireg područja Atine, nakon što su požari podstaknuti snažnim vjetrovima zahvatili borove šume i primorske gradove s obje strane grčke prijestonice.

Najmanje šest osoba zadobilo je opekotine u šumskom požaru u blizini Atine, saopštio je portparol vatrogasne službe Stavrula Maliri.

Sa obje strane grčke prijestonice Atine bjesne šumski požari u kojima su spaljene kuće, stanovništvo bježi, evakuisani su dječiji ljetnji kampovi, a nad Atinom pada pepeo i nebo je od dima prljavo narandžaste boje, navodi AP.

U obližnjem gradu Mati, obalska straža poslala je patrolni čamac da evakuiše ljude, koji su zbog požara zarobljeni na plaži.

50ae640352baaae30b72270129e85739

Regionalni guverner Rena Duru proglasila je vanredno stanje u Istočnoj i Zapadnoj Atici i obezbijedila autobuse, cisterne i ostalu mašineriju za borbu protiv požara.

Prvi požar izbio je juče u borovoj šumi u planinama Geraneja, blizu obalskog naselja Kineta, na 50 kilometara zapadno od Atine, na području između glavnog grada Grčke i Korinta. Protiv vatre se na zemlji bori najmanje 150 vatrogasaca, dok im pet aviona koji ispuštaju vodu i sedam helikoptera pomažu iz vazduha.

a4bc9da043763fee529fe19a716664c6

Napore vatrogasaca otežava jak vetar koji često mijenja pravac. Zbog požara su evakuisana tri naselja i zatvoreno skoro 20 kilometara odjeljka dva autoputa koji povezuju Peloponez sa centralnom Grčkom. Zbog gustog dima vidljivost na autoputu je svedena na samo nekoliko metara.

Grčka televizija "Skaj" prikazala je snimke na kojima se vidi nekoliko kuća u plamenu, kao i ljudi koji pomoću vode iz baštenskih creva pokušavaju da spasu imovinu, dok drugi bježe automobilima i na mopedima. Nekoliko sati nakon izbijanja požara, pepeo je počeo da pada po centru Atine.

AP navodi da je drugi veliki požar izbio tokom popodnevnih sati u oblasti Penteli sjeveroistočno od Atine. Lokalne vlasti saopštile su da evakuišu dječije ljetnje kampove, kao i da je vatra uništila kuće i automobile.

Navodi se da je od dima pocrnjelo nebo nad grčkom lukom Rafina, odakle kreću trajekti ka nekim od ostrva Kiklada.

Tanjug