fbpx

“Pošte RS” – Milionski gubitaš zaposlio 30 novih radnika

poste srpske

Pošte Srpske“ ostvarile su za devet mjeseci ove godine dobit od svega osam hiljada KM, što im naravno nije pomoglo da značajnije smanje akumulisani gubitak koji iznosi 1,6 miliona KM. Vjerovatno bi dobit bila veća da u “Poštama” nisu, samo u posljednjih godinu dana, zaposlili 30 novih radnika zbog kojih su troškovi za plate povećani za više od 310.000 KM.

Finansijski izvještaj za treći kvartal 2018. godine pokazuje da su prihodi „Pošta“ za devet mjeseci ove godine porasli za oko dva miliona u odnosu na isti period lani, ali rasli su i rashodi, i to za oko 630.000 KM.

Ovo preduzeće je na kraju septembra u bilansu uspjeha evidentiralo ukupne prihode od 43,5 miliona, dok su im rashodi iznosili 44 miliona. Tako ukupni neto gubitak „Pošta“ za tri kvartala ove godine iznosi 588.327 KM.

Ipak, obračunali su i dobitak direktno u kapitalu (po osnovu smanjenja revalorizacionih rezervi na stalnim sredstvima – osim hartija od vrijednosti raspoloživih za prodaju), a koji je iznosio 596.338 KM. Na taj način su „Pošte“ kraj septembra dočekale sa dobiti od 8.011 KM, odnosno za taj iznos su smanjile akumulisani nepokriveni gubitak u kapitalu.

Što se tiče strukture prihoda, najveći dio čine prihodi od prodaje učinka na domaćem tržištu, a koji iznose nešto više od 40 miliona, dok su prihodi od prodaje učinka na inostranom tržištu iznosili 161.769 KM.

U rashodima, najveći dio se odnosi na troškove zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda, a koji su iznosili 30,7 miliona KM i veći su za 310.325 KM. „Pošte“ su za godinu dana broj radnika povećali za 30, odnosno sa 2.290 radnika na 2.320, koliko ih je evidentirano na kraju septembra ove godine.

Obaveze „Pošta“ na kraju trećeg kvartala iznosile su 12,4 miliona i manje su za 2,3 miliona u odnosu na isti period lani.

Direktorica „Pošta Srpske“ Jasminka Krivokuća nije se javljala na poziv CAPITAL-a.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan