fbpx

Poslanici NSRS će se izjasniti o izvještaju Anketnog odbora o slučaju David

1izjasnjavanje

Poslanici Narodne skupštine RS danas će glasati o izvještaju Anketnog odbora formiranog odlukom parlamenta s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

U predloženim zaključcima vladajuće većine navedeno je da oni neće podržati taj izvještaj, u kojem se izražava sumnja da je Dragičević ubijen, što tvrdi i njegova porodica, uz podršku jednog broja građana koji se više od tri mjeseca okupljaju na glavnom banjalučkom trgu.

SNSD, DNS, SP, SDS-K, te dvojica samostalnih poslanika Vojin Mitrović i Ilija Stevanović smatraju da bi prihvatanje takvog stava Anketnog odbora parlament izašao iz okvira svojih ustavnih nadležnosti.

U predloženim zaključcima naglašavaju da očekuju od tužlaštva i ostalih organa RS-a da okvalifikuju "slučaj Davida Dragičevića".

Poslanik PDP-a i predsjednik Anektnog odbora Branislav Borenović smatra da ne stoje primjedbe vladajuće većine, jer je, kaže, izvještaj urađen stručno i profesionalno i nije osporen nijednim ozbiljnim argumentom.

Prema tvrdnjama poslanika NDP-a Dragana Čavića, banjalučko Okružno javno tužilaštvo je 29.juna donijelo naredbu o provođenju istrage protiv nepoznate osobe zbog ubistva Davida Dragičevića, ali to nije zvanično saopšteno.

Iz DNS-a su najavljivali da će zbog te odluke tužilaštva predložiti da i Anketni odbor, ali i poslanici vladajuće većine odustanu od zaključaka u "slučaju David Dragičević“.

David Dragičević je nestao u noći 17/18. mart, a njegovo tijelo je pronađeno na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel 24. marta.

Od toga dana u Banjaluci se svakodnevno održavaju skupovi "Pravda za Davida" na Trgu Krajine, koji već zovu Davidov trg.

Istragu o ovom slučaju od početka prate razne nelogičnosti i kontraverze, a iz Okružnog javnog tužilaštva još nema zvaničnih informacija o istražnim radnjama koje provode.

(BN/Fena)