fbpx

Poskupljenje goriva od 1. februara

4posljupljenje gorico

Poskupljenje goriva za 5 odsto uvertira je za ono koje građane Srpske očekuje od 1. februara, kada počinje sa primjenom izmijenjeni Zakon o akcizama. Iz Pokreta ''Restart Srpska'' pozivaju građane na kolektivno točenje goriva prije poskupljenja.

Dva dana uoči novog poskupljenja građani gorivo toče i za 5 maraka. Kako će biti nakon što cijene ponovo skoče, kažu, ni sami ne znaju. 

Zbog teške ekonomske situacije i najavljenog udara na ionako ispražnjene novčanike građana, iz Pokreta ’’Restart Srpska’’ došli su na ideju da organizuju kolektivno točenje goriva. 

Novo poskupljenje građane Srpske očekuje nakon 1. februara, potvrdili su nam iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske.

''Podsjećam Vas da distributeri nafte i naftnih derivata nisu učestvovali u donošenju izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, te da su prinuđeni da cijenu dizelskih i benzinskih goriva povise za iznos koji novim izmjenama ide u državnu kasu, a to je najmanje 18 feninga po litri goriva'', kažu iz Grupacije.

U izmijenjenom Zakonu o akcizama BiH uvedene su i takse za puteve, koje do sada nisu postojale, zbog čega će za 30 feninga po litri poskupjeti i tečni naftni gas koji se koristi kao pogonsko gorivo, navode u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima Srpske.

Osim goriva i plina, građane očekuju i poskupljenja namirnica što je, u posljednjih nekoliko godina, jedan od najvećih udara na kućne budžete.

BN televizija