fbpx

PONOVLJENI POSTUPAK: Željko Vulić opet na optuženičkoj klupi protiv sistema (FOTO)

1buka

Danas je u Banjaluci odžan glavni pretresi u ponovljenom postupku Željku Vuliću zbog krivičnog djela sprečavanja službenog lica u obavljanju službenih radnji.

Podsjetimo, Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu 14. novembra 2014. godine, kada je započeta izgradnja pristupnog puta do kuće Željka Vulića. Tada su tri policajca povrijeđena, a jednom je policajcu tom prilikom polomljena noga na tri mjesta. Istog dana, povrijeđen je i Željko Vulić, kada ga je policija izvukla iz vozila i ubacila u policijsku maricu.

1buka 1 

Drugostepeni sud je opravdanim smatrao žalbu, odnosno utvrdio da je došlo do bitnih povreda krivičnog postupka, te da je Osnovni sud morao da utvrdi i razjasni sve činjenice koje su od značaja za postojanje krivičnog djela.

Željko Vulić široj je javnosti poznat zbog slučaja Picin park. Njegov posjed, uz zgradu Grand trejda, postao je simbol za borbu protiv nepravde i korupcije u Banjaluci.

Protesti šetača za očuvanje Picinog parka održavali su se duži vremenski period tokom 2013. godine, pa je ovo vrijeme ostalo upamćeno kao period dizanja glasa protiv nepravde sa kojom su građani Banjaluke bili suočeni. Jedan od simbola tih protesta bio je i Željko Vulić.

Vulić je tokom protesta nastojao sačuvati prilaz svojoj kući, a mnogi građani i šetači su ga podržali.

Vulićeva advokatica Mirna Delalić kazala je danas u Banjaluci kako je danas održan glavni pretres u ponovljenom postupku.

"Kako ne bismo oduglovlačili postupak i odbrana i tužilaštvo su se usaglasili da se ne provode ponovo dokazi. Proveden je isključivo dokaz po vještaku psihijatrijske struke. On je pojasnio ono što je smatra da treba pojasniti. Odbrana je predložila i dva nova dokaza pa ćemo vidjeti da li će ih sud uvažiti ili ne. Radi se o dvije presude Okružnog suda u vezi sa lokacijskim uslovima, a što je bitno sa aspekta konteksta. Sljedeći glavni pretres je zakazn u maju kada će biti iznesene završne riječi a ubrzo vjerujemo i nova presuda, ja se nadam u potpunosti u korist gospodina Vulića" rekla je Mirna Delalić za BUKU.

1buka 3

Željko Vulić rekao nam je da je jako teško reći bilo šta, jer je proces jako neizvjestan

"Šta će biti do kraja jako je teško odrediti. Mi ćemo se boriti da dokažemo da je postupanje policije bilo nezakonito kao što svi argumenti i dokazi govore i da taj moj postupak nije bio izdaleka na način na koji su oni ocijenili. Vidjećemo u daljem postupku šta s emože dokazati." rekao je Vulić danas u Banjaluci.

Novi pretres zakazan je za 28. maj sa početkom u 13 sati pred Osnovnim sudom u Banjaluci.

Piše: Elvir Padalović

6yka.com