fbpx

Osiguranja naduvanim provizijama izvlače desetine miliona KM

33768

Osiguravajuće kuće koje posluju na tržištu osiguranja RS iz sektora obaveznog osiguranja vozila putem visokih provizija nelegalno godišnje izvlače oko 50 miliona maraka, čime nanose štetu javnim fondovima i ugrožavaju i vlastito poslovanje.

Odlično upućeni izvori “Glasa Srpske” iz industrije osiguranja kažu da u posljednjih 20 godina i u RS i u FBiH postoji crno tržište osiguranja vozila. Ono se ne ogleda, kako navode, samo u nelojalnoj konkurenciji i davanju nelegalnih popusta prilikom sklapanja ugovora o obaveznom osiguranju vozila, već i u visokim provizijama koje uzimaju takozvani dileri osiguranja. Na ovaj način jedan broj osiguravajućih kuća posluje na granici rentabilnosti, što otvara i pitanje koliko su one pouzdane i da li su u mogućnosti da isplate štetu.

– Tržište obaveznog osiguranja motornih vozila u Srpskoj vrijedno je oko 140 miliona maraka godišnje. Ako obavezno osiguranje vozila košta u prosjeku oko 300 konvertibilnih maraka, onda je lako izračunati koliko pojedini ljudi iz osiguravajućih kuća izvlače novca putem svojih dilera osiguranja – ističu sagovornici “Glasa”.

Podsjećaju da je u oktobru prošle godine na jednoj od sjednica Udruženja društava za osiguranje dogovoreno da provizija ne smije biti viša od 15 odsto, što je, uostalom, jasno precizirano i Zakonom o obaveznom osiguranju.

– Iako zakon jednako tretira obavezno osiguranje u putničkom i teretnom programu, problem je što se i danas, kada je u pitanju teretni program, radi sa provizijom koja se kreće čak i do 50 odsto – navode izvori “Glasa Srpske”, dodajući da su pojedine osiguravajuće kuće zbog ovakvih nelegalnih radnji već ugrozile i svoje poslovanje.

Na ovaj način, ističu oni, ogroman novac, koji bi trebalo da ostaje u osiguravajućim kućama, odlazi u privatne džepove, te se u opticaju pojavljuje višemilionski keš bez dokazanog porijekla sa ogromnim posljedicama po javne fondove, koji ostaju uskraćeni za velike iznose na osnovu neplaćenih poreza.

– Važeći zakonski propisi se ne poštuju. Dogovor članova Udruženja društava za osiguranje ne smije biti bitniji od zakona. Da se zakoni primjenjuju i da Agencija za osiguranje RS oštrije kontroliše i sankcioniše prestupe, do ovog ne bi moglo doći, jer bi osiguravajuće kuće koje love u mutnom odavno bile sankcionisane i ostale bez licence za rad – naglašavaju izvori “Glasa”.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić ističe da mu nije poznato da se neka društva ne pridržavaju dogovora i rade nelegalno, ne poštujući zakonske propise, ali i odluke koje su donijele i usaglasile članice Udruženja društava za osiguranje.

– Stav udruženja, a takvu odluku smo i donijeli, je da provizija ne može biti veća od 15 procenata. Bilo je samo određenih problema kada je u pitanju davanje nelegalnih popusta potpisnicima polisa osiguranja, ali udruženje aktivno radi na rješavanju tog problema – kaže Durmić.

U Agenciji za osiguranje RS navode da su svjesni ovog problema, ali i da je otkrivanje takvih i sličnih nelegalnih radnji teško dokazati u praksi.

– Kontrole sprovodimo svakodnevno, ali teško je nekoga uhvatiti na djelu, jer se kroz papire prikazuje da je sve po slovu zakona. Postoje indicije da pojedine osiguravajuće kuće novac izvlače putem pojedinih firmi i povezanih lica, ali taj dio kontrole nije u našoj nadležnosti, već, pretpostavljam, Poreske uprave – kaže direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković.

Kazne

Slaven Dujaković naglašava da Agencija za osiguranje sve uočene nelegalne radnje blagovremeno sankcioniše.

– Kazne za pomenuto krivično djelo kreću se od 3.000 do 9.000 za prvi prekršaj, a u slučaju ponavljanja od 50.000 do 200.000 KM – istakao je Dujaković.