fbpx

Poljoprivrednici zbog suše traže proglašenje elementarne nepogode

Poljoprivrednici zbog suše traže proglašenje elementarne nepogode

Foto: RAS Srbija

Zbog posljedica koja je ovogodišnja suša zadala voću, povrću i kukuruzu, poljoprivrednici traže proglašenje stanja elementarne nepogode.

Bez toga, odnosno bez nadoknade bar dijela štete koja je pričinjena na usjevima, poručuju da će doživjeti totalnu propast.

Iz Udruženja „Sela Semberije i Majevice“ su Gradu Bijeljina i resornom ministarstvu već uputili dopis da se što hitnije proglasi stanje elementarne nepogode-suše.

– Na njivama Semberije i Majevice, zbog vrućina i nedostatka padavina, poljoprivredne kulture poput kukuruza, duvana, povrća i voće na otvorenom, pretrpjele su ogromnu štetu – navodi se u dopisu.

Najviše je, naglašavaju, stradao kukuruz, gdje se procjenjuje šteta od oko 60 do 90 odsto. Upozoravaju da su značajno stradale i ostale kulture.
– Da bi ublažili štetu, poljoprivrednici su jednu trećinu kukuruza isjekli u silažu, pošto je šteta na tim parcelama 100 odsto – preciziraju iz pomenutog udruženja.
Kako kaže predsjednik Udruženja Savo Bakajlić, za danas je planiran sastanak sa resornim ministrom.

– Tržićemo sastanak i sa gradonačelnikom Bijeljine. Mi, jednostavno, posljedice ove suše ne možemo da podmirimo sami. Akon am ne stigne pomoć, bićemo totalno upropašteni – rekao je Bakajlić za Srpskainfo.

Ovi poljorpivrednici se nadaju sastanaku sa nadležnima u Bijeljini ove sedmice.

Srpska info