fbpx

Otvoren poziv za mlade za edukativno-aktivističku školu tranzicijske pravde

Otvoren poziv za mlade za edukativno-aktivističku školu tranzicijske pravde

Inicijativa mladih za ljudska prava te poziva na petu po redu edukativno-aktivističku školu tranzicijske pravde “Gdje si bio_la 2024.?” koja će se održati od 24. do 26. 10. 2024. u Sarajevu za učesnike_ce iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na petoj po redu školi tranzicijske pravde ćemo se baviti kvalitetnijim razumijevanjem odnosa prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u društvima koja su prošla kroz sukobe s posebnim naglaskom na rat u Bosni i Hercegovini te ulozi Repulike Hrvatske u njemu. Učesnici će imati priliku čuti više o tranzicijskoj pravdi i raspadu Jugoslavije, radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovom nasljeđu, rodnoj perspektivi o ratu te uticaju konflikata iz prošlosti na današnju političko-društvenu situaciju i živote mladih u regiji. 

Tokom tri dana programa učesnici će imati priliku upoznati se i razmjenjivati mišljenja s drugim zainteresiranim mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske te kako se može doprinijeti izgradnji boljeg društva od onog koje nam je ostavljeno u nasljeđe. 

"Prijavi se i postani dio pete generacije mladih ljudi koji preispituju postojeće interpretacije ratova devedesetih i žele se angažirati u borbi protiv nacionaliz(a)ma", stoji u saopštenju organizatora.

Na školi će predavati domaći i međunarodni stručnjaci iz područja akademije i civilnog društva, a uz predavanja učesnici će učestvovati na kreativnim radionicama i studijskim posjetama. 

Škola je namijenjena mladima od 18 do 30 godina iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a sve troškove prijevoza, smještaja i prehrane pokriva organizator.

Rok za prijave traje do srijede 25. 9. 2024. u podne! 

Prijavi se na školu ispunjavanjem ovog obrasca

S obzirom da je ograničen broj mjesta za sudjelovanje na školi, odabranim ćemo se polaznicima javiti najkasnije do ponedjeljka, 30. 9. 2024. 

Za sva dodatna pitanja i informacije slobodno se obratite na email Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli..

Za kraj, pročitajte šta su o školi rekli bivši polaznici_e:

Zajednica kojoj pripadam je homogena, ovakva škola mi je jako važna za moj akademski razvoj i pročišćavanje ideja.

Škola tranzicijske pravde je od iznimne važnosti jer osigurava siguran prostor za raspravu o važnim temama i mladima pruža priliku za profesionalni razvoj te upoznavanje drugih sličnih sebi s kojima mogu razmjenjivati iskustva i međusobno se podržavati.

Upoznao sam prekrasne mlade ljude, stekao nove prijatelje i kolege te uz produbljivanje postojećeg znanja stekao nova znanja, zagovaračke vještine i sposobnosti potrebne za izgrađivanje aktivističke mreže i agitiranja za alternativne politike nauštrb dominantnog narativa, kako u svojoj lokalnoj sredini, tako i na razini Republike Hrvatske i šire regije.

Zajednica kojoj pripadam je homogena, ovakva škola mi je jako važna za moj akademski razvoj i pročišćavanje ideja.

Jedno posebno mjesto i jedinstven događaj za mlade i za sve koji kritički promišljaju o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Školu organizira YIHR, ali vidim potrebu da nešto sličnoj školi postoji u kurikulumu regije. Škola i njeni ciljevi su neophodno mjesto za razvoj društva.

Svidjelo mi se što smo imali priliku iznijeti svoja iskustva i mišljenja. Isto tako, svidjelo mi se što nam je bilo omogućeno da sami izrazimo kojim bismo se aspektima tranzicijske pravde voljeli pozabaviti.