fbpx

Poljoprivrednici iz Gradiške optužuju lokalnu vlast: Zemljište u zakup podijeljeno netransparentno

 Poljoprivrednici iz Gradiške optužuju lokalnu vlast: Zemljište u zakup podijeljeno netransparentno

Foto: Impuls

Poljoprivrednici iz Gradiške optužuju lokalnu vlast da je zemljište u zakup podijeljeno netransparentno. Tvrde da se favorizuju veliki proizvođači i da nema podrške mladim poljoprivrednicima. Nakon protesta podnijeli su i kolektivnu tužbu. Lokalna vlast odgovara da sve rade prema propisima. 

Boro Tomašević bavi se stočarstvom i ratarstvom. Nezadovoljan je dodjelom zemljišta za obradu. Osim što je dobio malu površinu, kaže, zemlja oko njegove kuće dodijeljena je drugom poljoprivredniku. On na obradu zemlje mehanizaciju vozi u drugo selo. 

BORO TOMAŠEVIĆ, poljoprivrednik iz Gradiške

"Poenta je da ta zemlja koja se dijeli nalazi neposredno uz moje domaćinstvo. Logično je bilo da ja dobijem. To je oko 30 metara od moje kuće. Ja te zemlje dobio nisam."

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Gradiške, njih 90, tvrdi da se favorizuju veliki poljoprivrednici. Ukazuju i na netransparentnost prilikom podjele zemljišta u zakup.

SAVO VASILjEVIĆ, poljoprivrednik iz Gradiške

"Za nas to nije pravedno bodovanje. Ovdje imaš više od 50 posto ljudi koji su nezadovoljni. Oni nisu dobili ni duluma zemlje. Nekakvi koji nemaju ni stoke su čak dobili zemlju."

Lokalna vlast odgovara da je sve po pravilima. Pravilnik propisuje, da neko ko proizvodi više mlijeka i ima veću mehanizaciju, dobije više. 

ZORAN ADžIĆ, gradonačelnik Gradiške

"259 poljoprivrednih gazdinstava je dobilo zemljište u zakup. Negdje oko 3.600 hektara od mogućih 4.000. Ostalo je realno gledajući nekih 30-40 poljoprivrednih gazdinstava zato što smo radili po pravilniku resornog ministarstva."

SAVO MINIĆ, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

"Apsolutno smo upućeni. Ispratićemo sve. Transparentnost je najbitnija. Ne mogu biti svi zadovoljni ali radimo na tome da svi budu najmanje nezadovoljni jer imajući u vidu da smo samo u ovoj godini nabavili 860 traktora, preko 2.700 priključaka i svega ostalog."

Poljoprivrednici su predali i kolektivnu tužbu. Najavljuju da će svoje nezadovoljstvo ponovo iskazati na ulici.

bhrt.ba