fbpx

Politički dvojac u borbi za Evropu kroz antievropsku praksu

Politički dvojac u borbi za Evropu kroz antievropsku praksu

Prije puta u Brisel, Milorad Dodik je svratio do Minska. Evropske vrijednosti, sudeći po prijetnjama i ultimatumima, još jednom je založio za ruske interese. No, nije jedini. Lider optimizma ka evropskim integracijama Dragan Čović - umjesto promocije evropskih vrijednosti, odlučio je prisustvovati promociji knjige presuđenoga ratnog zločinca. Pa se pitamo: ko povlači evropske poteze, a ko igra za tuđe, antievropske interese? I kako ćemo u prijestonicu demokratije s potezima dijametralno suprotnim tome?

Suprostavljeni stavovi, interesi i uslovljanja. U krugu državne koalicije ništa novo. No, bar u jednom deklarativno i na papiru saglasni: evropski put jedini je pravac, bez alternative. A kada sve zvuči suviše skladno, na bh. političkom poligonu neizostavno je “ali”. Potezi najdugotrajnijeg političkog dvojca s evropkim vrijednostima ne idu pod ruku. Stara politika Milorada Dodika ponovno vidljiva i u punom sjaju ili, bolje reći, političkom mraku iz Bjelorusije. Pod utiskom tamošnje političke atmosfere prijeti i uslovljava visokog predstavnika Christiana Schmidta. Stavljajući na kocku približvanje vratima EU.

“RS je za dogovor unutar BiH, ali smo isto tako odlučni da stavimo tačku na evropski put ako Christian Schmidt pokuša da se umiješa u izmjene Izbornog zakona”, poručio je Dodik na platformi X.

Raskrsnica između dva pravca - evropskog i ruskog. Sjediti na dvije stolice ne može. Do Brisela preko Minska nije poželjna ruta. Za koga i čije interese radi?

“Tipičan posao ruskog proksija na Zapadnom Balkanu. Ne treba mu vjerovati ni riječ. Otvoreno radi da Bosna i Hercegovina ne ide ka Briselu, otvoreno razbija Bosnu i Hercegovinu, da ide ka ‘srpskom svetu’ a kasnije u ‘ruski svet’”, ocjenjuje politički analitičar Dragan Bursać.

“Ako se opredijelite za evropski put - onda prihvatate i evropske vrijednosti koje su u korijenu tog saveza. A s druge strane radite sve što je u suprotnosti s tim evropskim idejama”, ističe psiholog Srđan Puhalo.

Od evropskih ideja sve je dalje, dok se bliži ozračju “ruskog sveta”. Uporedo tražeći krivca u tuđem dvorištu. Tačnije, isključivo na adresi Trojke. Istovremeno, antievropske poteze svog političkog partnera prešuti. Dvostruka igra nije strana ni Draganu Čoviću. Samoprozvani predvodnik i pronicatelj evropskih vrijednosti na promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića. Mašinovođi na putu ka Evropi voz iskočio iz šina.

“Čović, naravno, nije nikakav mašinovođa ni predvodnik ka EU. To je čovjek koji poštuje ratne zločince, a ne žrtve”, naglašava Bursać.

“Svjedočimo jednoj šizofreniji vrijednosti koju imamo kod njih dvojice”, kaže Puhalo.

Meta ista, kritičari poteza lidera HDZ-a BiH su poznati. Lista nezadovoljstva u redovima američkih zvaničnika sve je duža. Od južne interkonekcije do glorifikovanja ratnih zločinaca.

“Javna podrška i veličanje osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u 'evropskoj BiH za sve’", poručili su, između ostalog, iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Evropska Bosna i Hercegovina. Dobro zvuči i liderima, ali po mogućnosti po njihovim pravilima i idejama. Sve u ključnim sedmicama za usaglašavanje stavova i ispunjavanje zadaće. Na listi zadataka preostala su još dva. Zakon o sprječavanju sukoba interesa te Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine. Iako je lista kratka, za bh. lidere nije nužno jednostavna. Ali ulog je velik. O statusu pregovorača odlučuje izvještaj o napretku. Crno na bijelo. Neće se kriti šta je učinjeno, a šta ne. I čiji interesi će na kraju presuditi: evropski, ruski ili oni lični.

federalna.ba