fbpx

Političari tužakaju jedni druge CIK-u za preuranjenu kampanju

Političari tužakaju jedni druge CIK-u za preuranjenu kampanju

Foto:  BHRT

Prigovorom ću te, prigovorom ćeš me - tako to rade domaći političari. U susret zvaničnoj kampanji, ona nezvanična (nezakonita), u punom je zamahu. Ali ne, kandidati i nisu kršili zakon toliko da bi promovisali sebe, koliko da bi diskreditovali svoje političke protivnike.

Ništa novo (osim izmjena Izbornog zakona). Centralna izborna komisija je, da se naslutiti, imala pune ruke posla. Slutnja se, zapravo, pretvara u činjenicu, kada prelistamo prigovore koje su objavili na svojoj stranici.

Pljušte prijave i kazne
Tužakali su kandidati jedni druge za sve i svašta, a ponajviše za objave na društvenim mrežama. Ono što se već na prvu da uočiti, jeste da je borba za Banjaluku, prilično “prljava”. Tako je SNSD podnio najmanje osam prilogovora protiv PDP-a, za šta je ova stranka, za sada, kažnjena sa 9.000 KM. PDP je prijavio SNSD najmanje četiri puta.

Zanimljivo je pomenuti i da se ne tužakaju samo dugogodišnji politički protivnici, nego i doskorašnji saborci. Do sada je PDP podnio četiri prijave protiv Narodnog fronta, a Narodni front, najmanje dvije protiv PDP-a.
Bez ideje i programa
Da se razumijemo, ovo su samo neki od primjera. Spisak je dug. Ko ima volje, neka “prelista”.

Ono što se da zaključiti iz priloženog, jeste da se politika tužakanja nastavlja, pa bismo, i kada kampanja postane zvanična, mogli više da slušamo međusobne optužbe, nego ideje i programe.

Savjetnica za medije i političku komunikaciju Marija Milić, za Srpskainfo kaže da većina domaćih političara zapravo i ne zna kako da istupi u javnost, niti kako može da se vodi kampanja, a da se ne krši zakon.
-Ko god to nije naučio do sada i ko god nije uložio u svoju moć komunikacije, neka bude kažnjen. Ja ne vidim ništa loše u njihovom međusobnom tužakanju, ni u tome što će budžet dobiti novac od političkih partija, kad već nisu naučili da govore – kategorična je ona.
Problem je što, kako kaže, većina političara i ne zna koja je njihova ideja, a ni poruka.

-Kada bi to znali, ne bi bilo potrebe da pljuju druge – zaključila je Milićeva.

Srpska info