fbpx

Policijski fićo na ulicama Banjaluke budi uspomene

fico banjaluka 620x330

Uspomene na čuvenu jugoslovensku miliciju oživjele su na ulicama Banjaluke kojima patrolira plavo-bijeli “fićo”.

“Fićo” je proizveden 1984. godine, a na satu je trenutno 88.000 pređenih kilometara. Svi dijelovi u njemu su originalni, dok je spoljašnji izgled pretrpio male izmjene.

Novi imidž originalnoj verziji legendarnog automobila kragujevačke “Zastave” udahnuo je Radovan Šibanić, koji za “fićinim” volanom ponosno krstari od Vardara do Triglava.

“Automobil je kod mene nekoliko godina, a ova verzija je završena prije tri-četiri mjeseca i potom je registrovan. Bio sam u mnogim gradovima širom BiH, Srbije i Hrvatske. Idem gdje god stignem i družim se sa ljubiteljima starih automobila”, navodi Šibanić.

Gdje god da se pojavi, “fićo” izaziva veliku pažnju, posebno među starijim generacijama u kojima “milicija” budi nostalgiju. Nerijetko se pored ovog oldtajmera fotografišu i policajci.

“Na automobilu ne piše `policija`, već `milicija` tako da sa saobraćajcima nema problema. Osim na susretima oldtajmera, ne smijemo da koristimo svjetlosne uređaje i sirene, a ovaj natpis je dozvoljen. Nisam imao ni najmanji problem sa policijom. Naprotiv, i kod njih je izazvao simpatije”, ističe Šibanić.

Pred “fićom” je počasni krug bivšom Jugoslavijom, a poslije završetka sezone krenuće ka Njemačkoj.

Cilj je u Dortmundu, gdje će ga preuzeti Radovanov prijatelj, koji je zahtijevao da za njegovu kolekciju oldtajmera bude urađen i milicijski “fićo”.

(SRNA)