fbpx

Dodikove firme štampaju izborne listiće

1listici

CIK u maju poništio tender tvrdeći da su ponude veće od sredstava kojima raspolaže. Sredinom jula – sve je bilo isto, ali odluka drugačija. Službeni glasnik RS, Nezavisne novine, Atlantik Banja Luka i Grafomark iz Laktaša štampaće izborne listiće. Penzioner zadužen za nadzor nad papirom od kojeg će biti štampani listići. Tužilaštvo BiH prikriva kriminal u CIK-u.

Ono što je za članove CIK-a vrijedilo u maju, u julu nije. I onda, logično, štampanje listića, usluge štampanja obrazaca za biračka mjesta i sve ostale poslove na pripremi izbora dobiju četiri kompanije koje su u direktnoj vezi sa režimom Milorada Dodika. 

Glasačke listiće će, pohvalio se CIK, štampati tradicionalni dobitnik ovih poslova – „Atlantik bb“ Banja Luka u saradnji sa kompanijama Nezavisne novine, Službeni glasnik RS, Grafomark iz Laktaša i Farma prom iz Banja Luke. Obrasce za biračka mjesta štampat će, opet, Nezavisne novine, Službeni glasnik RS i Grafomark Laktaši. Sve je u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, pohvalili bi se članovi CIK-a. Ali tenderska dokumentacija i ostale informacije u vezi sa ovim poslovima šalju jasno upozorenje da bi izborni proces mogao biti neregularan. 

Posljednjeg dana maja ove godine, predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić potpisala je Odluku o poništenju postupka javne nabavke usluge „štampanja obrazaca za biračka mjest, izborne komisije, i Glavni centar za brojanje“. Kao razlog poništavanja ovog postupka, predsjednica Hadžiabdić navodi to da su „prihvatljive ponude znatno veće od osiguranih sredstava“. Razumljivo.  

1listici 1

Ali mjesec i po kasnije, Irena Hadžiabdić u svojstvu predsjednice CIK-a, donosi Odluku kojom jedinim ponuđačima – Službeni glasnik RS, Nezavisne novine i Grafomark Laktaši povjerava posao „štampanja obrazaca za biračka mjesta, izborne komisije, i Glavni centar za brojanje“. U obrazloženju Odluke od 12. jula 2018. godine, predsjednica CIK-a piše da je „ponuda ocijenjena prihvatljivom, iako je veća od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku“. Dakle, isti onaj razlog zbog kojeg je CIK poništio tender u maju, nije razlog za poništavanje u julu.

1listici 2

Sa štampanjem izbornih listića, situacija je malo „jednostavnija“. CIK je na tenderu propisao uslove za štampanje, pa se tako na tender mogla prijaviti isključivo kompanija Atlantik bb Banja Luka sa svojim partnerima – Nezavisne novine Banja Luka, Službeni glasnik RS Banja Luka, Grafomark Laktaši, te Farma prom Banja Luka. Logično, kao jedini ponuđač, Konzorcij kojeg predvodi Atlantik dobio je posao. 

Tek da pojednostavimo – Službeni glasnik RS zvanično je glasilo institucija Republike Srpske, odnosno trenutno vladajućoj koaliciji SNSD i DNS. Atlantik bb Banja Luka je kompanija koja već peti put dobija štampanje glasačkih listića i čiji je vlasnik blizak SNSD-u. Firma Grafomark Laktaši štampa Službene glasnike Opštine Laktaši, zatim pruža usluge Univerzitetu u Banja Luci, pruža štamparske usluge Narodnoj skupštini RS, nabavlja rokovnike za Pravobranilaštvo RS itd. Sve poslove dobili su u institucijama koje kontrolišu kadrovi SNSD-a, odnosno Milorada Dodika. Kada su u pitanju Nezavisne novine, jasno je da je ta kompanija godinama u direktnoj vezi sa aktualnim čelnicima RS.

„I da stvar bude gora, uopšte se ne zna koja će firma štampati koje listiće, odnosno za koji nivo vlasti“, kaže izvor Žurnala iz CIK-a, dodajući da bi i u narednom periodu moglo biti problema sa papirom.

CIK je 1. avgusta dopremio papir za štampanje izbornog materijala iz Slovenije. Predstavnik CIK-a na transportu i ugovaranju papira bio penzioner Fahrudin Čusto. U pitanju je, naime, dugogodišnji šef Glavnog skladišta CIK-a tokom čijeg je mandata nestalo 35 tona papira. Iako je penzionisan, Čusto je, nakon izbijanja afere, ekspresno angažovan po osnovu ugovora o djelu, te je sada, u svojstvu penzionera zadužen da upravlja Glavnim skladište. 

„Interesantno je da je Čusto vraćen na posao, kada je došla naredba Tužilaštva BIH da se utvrde sve činjenice o manjku papira u CIK-u“, ističe izvor Žurnala.

Prema našim saznanjima, Irena Hadžiabdić je preko glavne državne tužiteljice Gordane Tadić već izlobirala da Tužilaštvo BiH ovaj predmet zaključi bez optuženja glavnh aktera. Za to im je potreban pozitivan iskaz Fahrudina Čuste, penzionera koji je bio zadužen za prebacivanje papira u Dodikove kompanije koje će štampati glasačke listiće.  

(Žurnal.info)