fbpx

Pogon Fabrike obuće “Aida” Tuzla prodan za 3,5 miliona KM

aida tuzla

Pogon Fabrike obuće “Aide u stečaju” Tuzla prodan je prošle sedmice po cijeni od 3,5 miliona KM što je znatno manje od dugovanja koje ova firma ima prema povjeriteljima.

Do sada je održano desetak neuspjelih prodaja s različitim iznosom cijene, a tuzlanski pogon kupio je “Intral BiH” koji se već nalazi u “Aidinim” pogonima i koji je investirao u njihovu obnovu.

Stečajni upravnik Mehmed Krainović pojasnio je da je pogon prodan na usmenom javnom nadmetanju, a na oglas su se prijavile ukupno četiri firme.

“Neposredno prije početka javnog nadmetanja neke firme su odustale te je kupac kupio pogon po cijenu koju su utvrdili povjerioci”, dodao je Krainović.

Izrazio je očekivanje da će se u roku od 30 dana posao oko realizacije izvršenja kompletnog postupka prodaje okončati.

“To je firma koja trenutno radi u istom pogonu i cijena je bila 3.503.000 KM, uvećano za pripadajuće poreze i doprinose, PDV, porez na prijenos nepokretnosti prava i ostalo”, zaključio je Krainović.

Kada je oglašena prva prodaja, u junu 2016. godine, vrijednost imovine bila je procijenjena na više od sedam miliona KM.

U nekadašnjem obućarskom gigantu “Aidi”, stečaj je pokrenut prije više od dvije godine, a pogon u Tuzli bio je posljednji objekt te firme koji nije bio unovčen. Uspjelom prodajom “Aide” novac će biti uplaćen povjeriteljima.

(FENA)