fbpx

Podsticaji za obuku i zaposlenje 47 vozača autobusa u RS

ad0c191b74c96df35cebffd72df8f20a

BANJALUKA – Potraga za vozačima autobusa u RS ne jenjava, te Vlada RS i Zavod za zapošljavanje RS su obezbijedili podsticajem za zapošljavanje finansijska sredstva za obuku 47 vozača autobusa kod osam prevoznika u RS, te nakon završene obuke garantuje se zasnivanje radnog odnosa.

Naime, uslovi za sredstva, ukoliko neko želi da postane vozač autobusa, jesu položen vozački ispit B kategorije, najmanje 24 godine starosti i da se lice nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS. Potrebu za novim vozačima autobusa imaju preduzeća “Tempoturist” Teslić (deset vozača), “Pavlović turs” Banjaluka (šest vozača), “Golubić” Kotor Varoš (tri vozača), “Autoprevoz GS” Banjaluka (pet vozača), “Autoprevoz” Banjaluka (deset vozača), “Central kompany” Banjaluka (pet vozača), “Centrotrans” Istočno Sarajevo (četiri vozača), “Kompas” Istočno Sarajevo (četiri vozača), saopštili su u Privrednoj komori RS.

Goran Baković, rukovodilac saobraćaja i održavanja “Centrotransa” Istočno Sarajevo, kaže da je zanimanje vozača deficitarno u RS, te da takav problem postoji u posljednje dvije-tri godine, jer stariji kadrovi odlaze u penzije, a ostali ili u druge firme ili u inostranstvo.

“Vozača nema na tržištu rada ili ih ima malo, pa smo prinuđeni da primamo bilo kakve vozače i nemamo mogućnosti biranja. Mi ćemo obukom primiti vozače, uputiti ih u posao, ali njih je teško zadržati nakon što steknu iskustvo. To je jedino moguće većom platom, ali se ne može ponuditi onoliko koliko mogu dobiti vani”, rekao je Baković i dodao da bi država ugovorom možda trebalo da veže vozače da nakon plaćenih obuka ostaju ovdje ili da se smanjenjem doprinosa povećavaju plate. On kaže da vozači na početku karijere ne voze sami, nego imaju pomoć svojih kolega, iskusnijih vozača. Baković ističe da se u školama u RS ne školuju vozači motornih vozila, te da u Istočnom Sarajevu takav smjer ne postoji, a izuzetno je potreban.

Dejan Mijić, direktor banjalučkog “Autoprevoza”, kaže da oni nakon završene obuke moraju zaposliti vozača najmanje godinu dana, ali da prevoznici takođe traže da i vozači imaju obavezu da ostanu zaposleni u njihovim preduzećima dok ne otplate obuku, odnosno uložena sredstva u obuku vozača, kako ne bi odmah mogli napustiti preduzeće i zemlju.

Dragoslav Mihajlović, direktor Edukativnog centra Privredne komore RS, kaže da će zainteresovani kandidati polagati vozački ispit D kategorije i imati teoretsku nastavu od 260 časova, kako bi stekli zvanje vozača motornih vozila.

“Nakon završene obuke vozači imaju zagarantovano zaposlenje u preduzećima, poslodavac je obavezan da zadrži kandidata kod sebe, a kandidat je dužan nakon plaćene obuke ostati najmanje 12 mjeseci kod poslodavca ili sklopiti ugovor sa poslodavcem da ostane kod njega dok ne otplati iznos kojim je finansirana njegova obuka”, rekao je Mihajlović. Dodao je da se radi o projektu Vlade RS preko Zavoda za zapošljavanje RS, koji je definisan podsticajima prilikom zapošljavanja, a iznosi 3.000 KM po jednom kandidatu. Istakao je da prijave traju dok se ne popune mjesta, a zainteresovani kandidati za vozače mogu se javiti u Edukativni centar Privredne komore RS.

Osim ovoga, zainteresovani kandidati koji žele da se kvalifikuju ili prekvalifikuju za pekara i tako odmah zasnuju radni odnos u preduzeću “Krajinaklas” Banjaluka mogu se informisati na broj telefona 066/234-020.

Uslovi
položen vozački ispit B kategorije
najmanje 24 godine starosti
lice mora biti na evidenciji Zavoda za zapošljavanje
Vozači potrebni prevoznicima:
“Tempoturist” Teslić
“Pavlović turs” Banjaluka
“Golubić” Kotor Varoš
“Autoprevoz GS” Banjaluka
“Autoprevoz” Banjaluka
“Central kompany” Banjaluka
“Centrotrans” Istočno Sarajevo
“Kompas” Istočno Sarajevo

InfoBijeljina.com