fbpx

Podignute optužnice za ubistvo malteške novinarke

maltarts1gpsd 1 1 1

Malteški sud optužio je trojicu muškaraca za ubistvo istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizije.

Malteški sud optužio je trojicu muškaraca za ubistvo istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizije, koja je stradala 16. oktobra kada je eksplodirala bomba postavljena ispod njenog automobila.

Malteška policija nedavno je uhapsila 10 osoba osumnjičenih za ubistvo novinarke, a mediji navode da je sedam osumnjičenih pušteno uz kauciju do dalje istrage, prenosi Tanjug.

Trojica optuženih za ubistvo novinarke i blogerke, George i Alfred Degiorgio, stari 55 i 53 godine, i Vincent Muscat (55) izjasnili su se da nisu krivi. Vincent Muscat nije u rodu sa premijerom Malte, Josephom Muscatom.

Oni su optuženi i za posjedovanje materijala za pravljenje bombi i oružja.

Malteška novinarka blogerka Caruana Galizia (53) koja se borila protiv korupcije u zemlji, ubijena je 16. oktobra u eksploziji bombe koja je postavljena ispod njenog automobila.

Potraga za ubicama

Vlasti su ponudile nagradu u iznosu milion eura za informacije o njenom ubistvu. Međunarodni stručnjaci, uključujući eksperte iz FBI-a, pozvani su u pomoć pri istrazi.

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Antonio Tajani ranije je zatražio da se provede međunarodna istraga kako bi se rasvijetlilo ubistvo malteške novinarke i blogerke.

Zastupnici EP-a također su usvojili rezoluciju u kojoj pozivaju Evropsku komisiju da do kraja godine predloži propise da se osigura zaštita zviždača na nivou Evrope.

Ona je istraživala navode o korupciji i pranju novca najmoćnijih ljudi Malte, među kojima je bio i sam premijer Joseph Muscat i njegovi najbliži saradnici.

Izvor: Agencije