fbpx

Počela jesenja sjetva – pšenica isplativija od kukuruza

4sjetva

Jesenja sjetva je počela. Svoje njive Pero Dragojlović iz Amajlija kod Bijeljine već je uzorao, a za koji dan će ih i zasijati pšenicom.

Kaže, iako je godina bila više nego teška, sijaće više nego lane, jer se pokazalo da je pšenica isplativija od kukuruza.

„Ja imam ove godine do 120 duluma posijaću pšenice. Znači, smanjiću za 50,60 duluma kukuruz. Neću ga imati toliko, ali ću pšenicu pojačati“, rekao je  Pero Dragojlović, poljoprivrednik iz Amajalija kod Bijeljine.

Pero kaže da obrađuje 250 duluma zemlje, ali pravo na podsticaje ostvaruje samo na 80, jer sva zemlja nije u njegovom vlasništvu.  Zakupci , kaže, ne žele da sklope ugovor , već zemlju rentiraju na riječ i keš.

„Prošlu godinu imao  sam pšenice četiri vagona i 80 metara, a samo imam pravo na dva vagona da naplatim premiju. Ja sam tu oštećen i svi mi koji tako radimo smo oštećeni. Ja ne znam, tu bi Vlada trebala preduzeti neke mjere“, rekao je  Pero Dragojlović, poljoprivrednik iz Amajalija kod Bijeljine.

Počela je i podjela regresiranog goriva, čije su količine povećane sa 100 na 120 litara po hektaru. U pravo vrijeme stiglo je gorivo kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije. Ali, ni te količne, kaže, nisu dovoljne.

„Trebalo je to malo da se poveća, bar na nekih 30 litara jer dolazimo ove godine u problem, da će ljudi, što se tiče jesenje sjetve, više sijati pšenicu i uljnu repicu i te ozime kulture nego kukuruz. Samim tim ,znate kako smo sa kukruzom prošli, da je totalan podbačaj. Dosta će više goriva trebati jer će ljudi dosta više sijati pšenicu“, rekao je  Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Pravilnikom je definisana još jedna mjera pomoći poljoporivrednicima, a odnosi na podsticaj po hektaru od 28 maraka. Ratari se nadaju da će ih koliko toliko spasti i obećana premija za pšenicu od pet feninga, posebno one koji nisu koncesionari.

Poljoprivrednici se, ipak, nadaju da će iduća godina biti bolja i što se tiče roda, ali i što se tiče otkupnih cijena, jer su ovogodišnje otkupne cijene pšenice i kukuruza dosta manje nego prošlogodišnje.

Tako je otkupna cijena pšenice umanjena za tri, a kukuruza za sedam feninga, dok su cijene repromaterijala ostale iste.

(ATV)