fbpx

Počela gradnja skloništa za životinje "Stray Village" kod Mostara

1cuke mostar

Sklonište za životinje pod nazivom "Stray Village", prvo sklonište takvog tipa u Hercegovini, bit će otvoreno do ljeta ove godine, u mjestu Kozice kod Mostara.

Projekt realiziraju Udruga za zaštitu životinja Mostar "Animal Care Centar" i njemačka organizacija "Streunergluck e.V.".

Prijatelji i donatori projekta upriličili su u nedjelju prigodno druženje na adresi budućeg skloništa kako bi razgovarali o aktivnostima gradnje te su tom prilikom službeno najavili početak radova.

Iz Udruženja navode kako se projekat realizira uz podršku brojnih ambasada u BiH, raznih drugih udruženja, donatora i prijatelja te kako ih je podržala i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grad Mostar, koji je ustupio zemljište u Kozicama.

Napominju kako će za početak imati 20 boksova i ambulantu, a nadaju se da će se njihovi kapaciteti širiti dok ne naprave pravo utočište za životinje.

"U skladu s donacijama i pomoći širit ćemo kapacitete, a u planu nam je i izgradnja karantene, kroz koju životinje moraju proći kako bi bile udomljene u Europskoj uniji", kazali su za Fenu iz Udruženja iz koje navode kako je većina životinja koje su bile pod njihovom zaštitom preko Streunerglucka našla svoj topao dom u Njemačkoj.

Iz organizacije "Streunergluck e.V." ističu kako su zahvaljujući Animal Care Centru prvi put počeli implementirati jedan ovako velik projekat te kako su do sada s područja Mostara spasili preko 1000 životinja.

(radiosarajevo)