fbpx

Pobuna na Plivi, mještani otjerali mašine sa rijeke

6pobuna 2

“Pliva nam nestaje pred očima, ovo ovdje je nekad bilo najpoznatije i najljepše mrijestilište lipljena i pastrmke u Evropi a pogledajte na šta ovo sada liči.”- priča jedan mještanin sela Sarići u Šipovu.

Na rijeci Plivi uzvodno od Šipova u toku je gradnja MHE “Glavica” a mještani su juče fizički spriječili mašinama nastavak radova. Tvrde da izvođač radova uništava rijeku, da je korito iskopano previše i u dubinu i dužinom rijeke nizvodno prema Šipovu. Koncesiju za gradnju MHE “Glavica” na Plivi 2006 godine preduzeću u vlasništvu Zorana Lujića iz Šipova izdala je Vlada premijera Dragana Mikerevića (isti slučaj kao sa MHE Medna na Sani). Koncesija je izdata za gradnju male hidro elektrane snage 0,9 kw, nezvanično je kasnije povećana na 1,4 kw a mještani sumnjaju da je predviđena snaga još veća od te.

Nezavisni odborniku u skupštini opštine Šipovo Zlatko Keleč za Gerila info kaže da je vidljivo da se korito kopa stotinama metara nizvodno prema Šipovu, da je o svemu obavijestio načelnika i predsjednika skupštine opštine i da se mještani plaše da će rijeka prestati da postoji u izvornom obliku a da se radi o jednoj od najljepših rijeka u regiji čak i u Evropi. .

“Mi samo štitimo rijeku. Ja bih volio da vidim onoga ko je izdao ekološku dozvolu ako uopšte postoji takva dozvola. Volio bih da vidim onoga ko je stavio svoj potpis na to jer, ja sam laik, ali ovo je ekološka katastrofa.”- keže Keleč u razgovoru za naš portal.

Danas je planirano da na Plivu izađu građevinski i vodoprivredni republički inspektor. Reakciju inspekcije ali i pojašnjenje resornog ministarstva tražiće i u Centru za životnu sredinu iz Banjaluke.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač za Gerila info je rekao da su ga o problemu na Plivi upoznali građani, da on kao načelnik nema nikakve ingerencije ali da može da reaguje u nastojanjima da zaštiti interese građana.

Zoran Lujić, čija firma je zvanično nosilac koncesije, za jednu televiziju je rekao da su oni kao investitori dali garanciju od 340 000 maraka da će svi radovi biti urađeni u skladu sa propisima i da je država lako može da ih kazni ukoliko nešto nije kako treba.

Mještani sela Sarići tvrde i da je ugrožen most na rijeci Plivi koji je jedina veza ovog sela sa ostatkom opštine Šipovo.

6pobuna

6pobuna 1

6pobuna 3

gerila.info