fbpx

Po naredbi Tužilaštva BiH: Hoće li SIPA saslušati Dodika i Lukića!?

dodik blic

 Foto: Blic

Tim tužilaca Tužilaštva BiH, u saradnji s drugim sigurnosnim agencijama, radi na predmetu antiustavnog djelovanja iz RS i suspendiranju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH u ovom entitetu.

Službeni glasnik
Ova informacija jučer je potvrđena iz Državnog tužilaštva, odmah nakon što je u „Službenom glasniku RS“ objavljen ukaz predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju spornih zakona, koje je prethodno poništio visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

- U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužioca, koji, zajedno sa SIPA-om te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti, o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, posljednjim izmjenama Krivičnog zakona BiH, a koje je donio visoki predstavnik, propisane su strožije kazne za kršenje njegovih i odluka Ustavnog suda BiH, pa akterima snažnog udara na institucije države, Dejtonski sporazum i Ustav BiH sada prijete i kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Prema informacijama "Avaza", tri tužiteljice, od kojih je na čelu tima Nives Kanevčev, zadužene su za ovaj predmet.

Prema svemu sudeći, jedna od prvih mjera je da se Miloš Lukić, v.d direktor Službenog glasnika RS-a, a zatim i Dodik saslušaju s obzirom na to da su jasno prekršili odluke Šmita, koje je donio prije dvije sedmice, a njima se poništavaju odluke NSRS kada je riječ o Ustavnom sudu BiH.

Zabrana rada
Pitanje je samo da li će SIPA Dodika saslušati u Banjoj Luci ili će doći dati iskaz u ovoj policijskoj agenciji. Sporno je što Dodik želi zabraniti i rad SIPA-e i Tužilaštva u RS.

No, ako bi se spriječio postupanje policije, time bi izazvao silu, tačnije izvršio krivično djelo napad na ustavni poredak.

Dodik je sam kovač svoje sreće - rekao je Šmit prije tri dana u intervjuu za "Avaz".

Avaz