fbpx

Plate nezaustavljivo rastu i to ih plaši: Biće preko 1.230 evra

5081267995b0eca5a6ab84507329399 w640

PRAG, Plate češkim radnicima snažno rastu, a s obzirom na to da je Češka jedna od najstabilnijih evropskih privreda, očekuje se da će se to nastaviti i idućih godina.

Međutim, povećanje životnog standarda ima i svoje loše strane po ekonomsku politiku zemlje.

Od oktobra do decembra prošle godine prosječna plata u zemlji dosegla je 31.646 kruna (1.229 evra) što je nominalno osam odsto više nego godinu ranije.

Prilagođene za inflaciju, plate u Češkoj porasle su 5,3 odsto, navodi Blumberg, prenosi Poslovni dnevnik.

Rast plata rezultat je najniže stope nezaposlenosti u Evropskoj uniji od 2,2 odsto, koliko je zabilježeno u martu ove godine.

Za ilustraciju, najveći izvoznik u državi, proizvođač automobila Škoda, prošlog mjeseca je dogovorio sa sindikatima povećanje primanja – uključujući bonuse i prekovremene sate – za 20 odsto.

Sindikati, naravno, pozdravljaju ovaj trend. Jozef Stredula, čelnik najvećeg udruženja sindikata u Češkoj, kaže kako će plate rasti i idućih godina jer su troškovi rada i dalje nekoliko puta niži nego na Zapadu.

“Na srednji rok, a svakako u sljedeće tri do četiri godine, realno možemo očekivati rast plata od tri do pet odsto godišnje”, kazao je Stredula.

Dok troškovi rada u Njemačkoj iznose 34,1 evro po satu, a na nivou EU 26,8 evra, u Češkoj se kreću malo iznad 11 evra.

Međutim, ne rastu plate samo u privatnom sektoru, već i u javnom. Nakon što je u novembru vlada državnim službenicima povećala plate za 10 odsto, vlada je obećala uz veće penzije i povišice ljekarima i nastavnicima.

Međutim, Češka to može dopustiti za razliku od Rumunije u kojoj plate rastu 15 odsto.

Naime, Rumuniju je Evropska komisija upozorila zbog budžetske potrošnje, dok je Češka jedna od najstabilnijih evropskih privreda, a fiskalna pozicija jedna od njenih najvećih prednosti. Poslovni dnevnik