fbpx

NOVA REKREATIVNA ZONA Šumsku stazu u Trapistima počinju graditi za deset dana

3trapisti

Banjalučani će uskoro dobiti još jednu rekreativnu zonu i to u prirodi Trapiske šume.

Zona u Trapistima će se prostirati od parkinga Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” do “Kolonije”, a dužina ove staze je oko dva kilometra.

Izletište zajedno rade Gradska uprava i Šumsko gazdinstvo Banjaluka, a kako je najavljeno, na ovoj dionici puta kroz šumu biće postavljene još klupe i nadstrešnice. Cilj je povećati rekreativne sadržaje na području grada, s obzirom da se sve više građana okreće zdravom životu.

– Očekujemo da će vrlo brzo početi gradnja trim staze od parkinga kod Zotovića, možda već krajem sljedeće sedmice. Novac za radove je već odobren- rekao je direktor Šumskog gazdinstva Banjaluka Velibor Stanić.

Uređenje ovog dijela grada koštaće 130.000 KM, a biće još urađen i projekat arboretuma, odnosno zbirka raznovrsnog domaćeg i stranog drveća i grmlja koja će služiti za naučne, uzgojne i u dekorativne svrhe.

– Arhitektonsko- građevinski fakultet radi prostorno plansku dokumentaciju, a arboretum Šumarski fakultet. Rok za izradu projekta je do 15 jula, tako da ćemo brzo krenuti i u ovu realizaciju – preizirao je Stanić.

Šumska staza u Trapistima radi se u saradnji sa članovima Planinarsko-alpinističko orijentacionog kluba „Banjaluka“, koji su prošle godine već uredili dio višenamenske staze od Trapista prema Tesliću u okviru međuopštinskog projekta.

– Stazu već koriste pješaci, dosta je i zainteresovanih koji ovdje beru gljive, ipak treba malo smanjiti uspon kako bismo je prilagodili i za bicikliste. Ova rekreativna staza može se koristiti i za mini ultra maratone. Svaka čast kanjonu Vrbasa i Banj brdu, ali i Trapiska šuma pruža velike mogućnosti jer se nalazi između tri banje– pojašnjava Duško Blažić iz PAOK-a.

Građani Lazareva i Priječana prezadovoljni su što će konačno i u ovom dijelu grada biti uređeno izletište.

– Mnogo volimo Banj brdo, ali nekada nam je stvarno predaleko da se vozimo kroz cijeli grad do rampe i drago mi je što ćemo sada i mi u blizini imati mjesto za odmor. Šetali smo nedavno sa djecom kroz Trapisku šumu, priroda je divna, ali nažalost u blizini parkinga ima mnogo smeća. Nadam se da će kada ova zona bude zvanično uređena, porasti i svest građana da ne bacaju otpad – rekla je Mirna iz Lazareva.

(srpskainfo)