fbpx

Planiraju novu hidroeletranu – ekolozi zabrinuti za Vrbas

4hidroeletrana vrbas gradnja

Hidroelektrana “Bočac 2” će biti gotova sljedećeg avgusta, a “Hidroelektrane na Vrbasu” su već tražile novu koncesiju od Vlade, za izgradnju tzv. Krupe “niske”.

A sve to dok je spor zbog neispunjavanja prvobitnog koncesionog ugovora za izgradnju dvije hidroelektrane još u toku. Arbitraža u Vašingtonu vrijedna 50 miliona evra treba da počne u sljedećih nekoliko mjeseci, kažu u pravnom timu koji zastupa nesuđenog koncesionara, slovenački “Vijadukt”.

“Sljedeći korak je imenovanje arbitara, i nakon toga će biti vođen postupak u skladu sa pravilima Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova”, rekao je Nenad Baroš, iz advokatske kancelarije “Baroš” iz Banjaluke.

Advokati slovenačkog “Vijadukta”, većinskog vlasnika “HES Vrbasa” koji je trebao da gradi u kanjonu Vrbasa, kaže da se na njihov poziv da se spor mirno riješi niko u bh. Pravobranilaštvu nije oglasio. Pravobranilac BiH kaže da je zahtjev primljen, ali ne i prihvaćen. Ističe da kompletan spor vodi Pravobranilaštvo Srpske i ministarstvo energetike, a da je on tu jer u međunarodnim arbitražama entiteti ne mogu učestvovati.

“Mirno rješavanje spora, tu mora biti saglasnost između ‘Hidroelektrana Vrbas’ i ‘Vijadukta’. ‘Hidroelektrane Vrbas’ nisu htjele da mirno riješe taj problem, smatrajući da su oni u pravu”, rekao je Mlađan Mandić, v.d. pravobranioca BiH.

Ekolozi smatraju da propast originalne koncesije dokazuje da se one daju bez učešća javnosti, i da se pod krinkom javnog interesa u bescijenje daju prirodni resursi. Osim što nam ovi projekti “izbijaju” novac iz džepa, kažu, nova elektrana će se odraziti čak i na vodu koju pijemo.

“Po našim saznanjima, radi se o nešto nižoj hidroelektrani, ali svakako sa velikim uticajem i sa potapanjem Grebenske klisure, koja je jedan od rijetkih prirodnih dijelova rijeke Vrbas. Voda koju mi koristimo jeste voda iz Vrbasa, i na ovaj način, ujezeravanjem, usporavanjem vode, došlo bi do smanjenja njenog kvaliteta”, smatra Viktor Bijelić iz Centra za životnu sredinu.

U preduzeću “Hidroelektrane na Vrbasu” kažu da je za novu hidroelektranu već urađena studija ekonomske izvodljivosti, a sljedeći je glavni projekat. Pravni tim Slovenaca kaže da njihovi klijenti nisu više zainteresovani ni za kakvu izgradnju, već samo žele milionsku naknadu štete zbog propalog ugovora.

(ATV)