fbpx

Pivopije popile 121 milion samo iz uvoza

pivo

Pivo je omiljeno alkoholno piće stanovnicima BiH i prošle godine je dominiralo u uvozu alkohola sa čak 121 milionom KM.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je lani pivo najviše dolazilo iz zemalja regiona – Srbije, Hrvatske i Slovenije u kojima je skoncentrisana i proizvodnja većine globalnih pivskih brendova. Statistika otkriva da je vrijednost uvezenog piva veća od izvoza čak 41 put.

– Prošle godine je u BiH uvezeno oko 169 miliona litara alkohola u vrijednosti od 183 miliona KM. Posljednje tri godine, a posebno u 2017, ubjedljivo najviše uvozimo piva. Uvoz u prošloj godini dostigao je 153 miliona litara – rekli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je lani izvezeno šest miliona litara alkohola u vrijednosti od 21 milion KM. I u izvozu je, sa izuzetkom nedenaturisanog etilnog alkohola, najveći udio imalo pivo sa 2,8 miliona litara vrijednih 2,9 miliona KM.

Rezultati istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da najmanje alkohola na području Balkana konzumiraju stanovnici BiH, a najviše stanovnici Srbije čiji je godišnji prosjek 12,5 litara alkohola godišnje po osobi. BiH je međutim 19. u svijetu po prosječnoj potrošnji piva po stanovniku.

Banjalučanin Dragan Stojić kaže da dan ne može zamisliti bez čaše piva.

– Kad izađem sa društvom obavezno pijem pivo, jer mi najviše odgovara, a i najjeftinije je. Čak sam i kući pokušavao da pravim sopstveno pivo i nije bilo loše – kazao je Stojić.

Da pivo najbolje “ide” kažu i vlasnici ugostiteljskih objekata, navodeći da se to posebno odnosi na ljetni period.

Direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić istakla je da, uprkos niskom standardu, stanovnici uvijek nađu novca za alkohol.

– To se posebno odnosi na pivo, koje je i najjeftinije. Ispijanje piva je i jedna vrsta tradicije, jer je to bilo jedno od glavnih pića u bivšoj Jugoslaviji – kaže Marićeva i dodaje da je negativno što raste uvoz piva, iako BiH ima domaće pivare sa kvalitetnim proizvodima.

Štetne posljedice

Alkohol je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, uzrok 3,3 miliona smrtnih slučajeva godišnje u svijetu.

Osim zavisnosti, upotreba alkohola povećava rizik da se kod kod ljudi razvije više od 200 bolesti, uključujući cirozu jetre i neke vrste raka. Upotreba alkohola čini ljude više podložnim zaraznim bolestima kao što su tuberkuloza i pneumonija. Alkohol dovodi i do nasilja i raznih vrsta povreda među kojima su najčešće u saobraćaju.

(glassrpske.com)