fbpx

Lijekovi protiv bolova: Zašto je Caffetin poskupio na 2,80 KM?

1000 1523625420apoteke 696x522

Caffetin se dosta kupuje pa je to proizvođač vjerovatno iskoristio da povisi cijenu, a očekujemo da će uskoro biti i tri KM.

Dosta je onih koji se u posljednje vrijeme pitaju zašto su poskupjele tablete Caffetin, proizvođača Alkalod Skoplje, koje se bez recepta mogu kupiti u apotekama.

Kutija od 12 tableta košta 2,80 KM, a donedavno je ta cijena bila 2,60 KM, a nešto ranije 2,40 ili 2,50 KM. U jednoj od apoteka su nam kazali kako ih ne čudi povećanje i da smatraju kako se neće zaustaviti na ovom poskupljenju.

– Caffetin se dosta kupuje pa je to proizvođač vjerovatno iskoristio da povisi cijenu, a očekujemo da će uskoro biti i tri KM. Moram vam reći da su kupci iznervirani zbog toga, pa neki već traže alternative u drugim lijekovima protiv bolova sa većim pakovanjem, jer im se to više isplati – ispričali su nam u jednoj od sarajevskih apoteka.

Pričali smo i sa građanima.

– Sjećam se kada je Caffetin bio 1,80 KM, pa 2,20 KM, pa su promijenili pakovanje i kutija je bila 2,40 KM, a onda nije prošlo malo Caffetin je bio 2,60 KM. Kupujem ove tablete za glavobolju. Ovih dana u apoteci tražim kutiju tih tableta, a ona 2,80 KM. Baš sam se iznervirala i razmislit ću da li ću ih opet kupiti. Jer, malo je tableta za taj novac. Pa svako malo cijene idu gore, a slušamo u medijima kako će lijekovi pojeftiniti, a oni sve skuplji. I nije to slučaj sa Caffetinom, već i drugim lijekovima. Toj farmaceutskoj industriji nikada nije dosta – priča nam Sarajka Hasnija D.

Zatražili smo pojašnjenje u “Alkaloidu”.

– “Alkaloid” ne plasira Caffetin na tržišta direktno, već preko svojih distributera ili veledrogerija koji su dalje odgovorni za plasman po apotekama, odakle proizvod postaje dostupan krajnjim korisnicima. Komercijalni uvjeti imaju svoju specifiku za svako tržište, pa i za tržište Bosne i Hercegovine. Maloprodajne cijene lijekova koji se izdaju bez recepta u BiH, zavise od puno faktora uključujući uvoznu cijenu, carine, maržu veleprodaja, maržu apoteke, komercijalne politike, stope inflacije i slično. Naše informacije govore da se maloprodajne cijene razlikuju na teritoriji BiH od 2.60 KM do 2.80 KM, u zavisnosti u kom ste regionu u BiH i rezultat je razlika u veleprodajnim maržama koje nisu svugdje identične (RS 20 posto FBiH 25 posto) – objašnjavaju nam iz Alkaloida.

Dodaju kako oni u svojoj cjenovnoj politici, u principu prate trendove farmaceutske industrije.

– Prema trenutnom stanju globalnog farmaceutskog tržišta za ovaj tip proizvoda, Caffetin, ne očekujemo povećanje cijene u narednom periodu – rekli su nam.

(Faktor.ba)