fbpx

Pitanje Rohinja više nije unutrašnja stvar Mijanmara

5problem

Malezijski premijer Najib Razak izjavio je u subotu da raseljavanje Rohinja muslimana više nije unutrašnja stvar Mijanmara, dok su zemlje jugoistočne Azije potpisale sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma na konferenciji regionalnih lidera.

Najib je dao tu izjavu na sastanku desetočlanog Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) koji se održava u Australiji. Samit je popraćen protestima protiv vlada Mijanmara i Kambodže.
 
U naglašenom i neuobičajenom odmaku od politike nemiješanja u unutrašnja pitanja susjedne zemlje iz regionalne grupe, Najib je izjavio da su Rohinja izbjeglice koje bježe pred navodnim progonom vlade mijanmarske čelnice Aung San Suu Kyi primarna meta za radikalizaciju ekstremističkoj grupi Islamska država.
 
"Zbog patnji Rohinja naroda i njihovog raseljavanja širom regije, situacija u državi Rakhine u Mijanmaru više se ne može smatrati isključivo unutrašnjim pitanjem. Osim toga, taj se problem ne bi trebao posmatrati samo kroz humanitarnu prizmu jer ima potencijal da se razvije u ozbiljnu sigurnosnu prijetnju regiji", izjavio je Najib u završnim komentarima prije potpisivanja sporazuma o borbi protiv terorizma.
 
"Rakhine, s desecima hiljada očajnih i odbačenih ljudi koji ne vide nadu u budućnosti, bit će plodno tlo za radikalizaciju i regrutovanje od Islamske države i njoj bliskih grupa", dodao je Najib, prenosi AP.

(Vijesti.ba / FENA)