fbpx

Otrovna tečnost iz BiH u srijedu će se uliti iz Bosne u Savu

1mrlja

Otrovna tečnost, koja se prošle nedjelje izlila iz deponije fabrike sode kod Lukavca nedaleko Tuzle, ulila se u utorak u rijeku Bosnu kod Doboja ostavljajući iza sebe zagađenje i pomor ribe i očekuje se da će se u sredu u jutarnjim satima uliti u reku Savu.

Portparol republičke uprave Civilne zaštite BiH Željko Stojanović izjavio je za da se mrlja sa otrovnom tečnošću iz rijeke Spreče proširila na Bosnu i da je zagadila područje u Kotorskom i Majevcu, nizvodno od Doboja, kao i da su na površini rijeke Bosne uočene uginule ribe.

Prema njegovim riječima, otrovna tečnost se brže kreće Bosnom jer ta rijeka ima veći protok vode, pa se očekuje da će oko ponoći zagađena tečnost stići do Modriče, a da će se u srijedu tokom ranih jutarnjih sati uliti u reku Savu, prenosi Hina.

Kako se navodi, velike količine otrovne tečnosti u petak su se izlile u rijeku Spreču iz deponije fabrike sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle nakon pucanja brane i tada se izlila velika bazična tečnost (pH 12) i zagadila lokalnu reku Spreču i okolno zemljište.

(Tanjug)