fbpx

“Osmomartovski marš” u Banjaluci (FOTO)

8 BL 696x420

Više nevladinih organizacija juče je u Banjaluci organizovalo sedmi “Osmomartovski marš” pod motom “Jesmo li radnopravne?”.

Marš koji je počeo okupljanjem kod Narodnog pozorišta RS i završio na Trgu Krajine organizovali su Helsinški parlament građana, Udruženje “Oštra Nula”, Fondacija Udružene žene, BASOC, Centar za mlade KVART, Banjalučki centar za ljudska prava, Inicijativa Građanke za ustavne promjene, Centar za životnu sredinu i Udruženje žena sa invaliditetom “Nika”.

osmomartovski mars Banjaluka 4

“Želimo da poručimo da želimo jednake plate sa muškarcima, jednake uslove rada, da se poštuju naša reprodktivna prava, a ne da budemo diskriminisane zbog toga”, izjavila je Milica Pralica iz organizacije “Oštra Nula”.

Istakla je i da žele da se vrednuje ženski neplaćeni rad zbog kojega su u lošijem položaju jer im se smanjuje mogućnost i vrijeme za lično usavršavanje.

“Godinama se ništa nije promjenilo i dalje ukazujemo na iste probleme kao i prije deset godina”, rekla je Dragana Dardić, direktorica Helsinškog parlamenta građana u Banjaluci.

osmomartovski mars Banjaluka 5

Organizatori marša navode da žene i dalje čine najveći broj ekonomski neaktivnih osoba u BiH, dok istvoremeno nose najveći teret brige o porodici i najranjivijim kategorijama stanovništva.

“I dalje su manje plaćene od muškaraca u BIH, sa limitiranim mogućnostima za profesionalno usavršavanje i građenje karijere. I dalje simbolično participiraju u izvršnoj vlasti i upravnim odborima javnih preduzeća. Ni jedna žena s invaliditetom nije zastupnica u entitetskim parlamentima i Parlamentarnoj skupštini BiH, niti se nalaze na čelu neke javne institucije”, tvrde organizatori “Osmomartovskog marša” u Banjaluci.

Agencije