fbpx

Duda zatražio oprost zbog protjerivanja Židova 1968. godine

5anzej

Poljski predsjednik Andrzej Duda zatražio je u četvrtak oprost u Židova protjeranih iz njegove domovine tijekom antisemitske kampanje 1968.

"Današnja slobodna i neovisna Poljska, moja generacija ne snosi odgovornost" za odluku o protjerivanju Židova i njihovih obitelji te godine, rekao je Duda, ali je ipak zamolio Židove za oprost riječima "oprostite, molim vas, oprostite Republici, Poljacima, tadašnjoj Poljskoj taj sramotni čin".

Predsjednik je tu izjavu dao u vrijeme napetih odnosa između Poljske i Izraela zbog spornog zakona kojim Poljska zabranjuje uporabu termina "poljski logori smrti" za logore koje su njemački nacisti otvarali u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata za istrebljenje Židova.  Duda je govorio na Sveučilištu u Varšavi u povodu 50. godišnje studentske pobune iz ožujka 1968., koju je slijedila silovita antisemitska kampanja na poticaj komunističkih vlasti zbog čega je najmanje 12.000 poljskih Židova napustilo tu zemlju.

Predsjednik je podsjetio da su poljski Židovi sudjelovali u borbi za neovisnost zemlje prije stotinu godinu i branili je 1920. (od Sovjeta) kao i 1939. od Nijemaca.  Dudin istup odudara od stajališta poljskog premijera Mateusza Morawieckog koji je u u srijedu rekao da tadašnja Poljska nije bila neovisna država i stoga ne može biti odgovorna za antisemitsku kampanju komunističkih vlasti.

Morawiecki je također ocijenio da bi Poljaci trebali biti "ponosni" što su se tada pobunili protiv režima i ne "bi se trebali stidjeti" ožujka 1968. Nešto ranije u četvrtak Duda je na željezničkom kolodvoru Gdanski gdje su se Židovi tada ukrcali na vlak kojim će napustiti Poljsku položio cvijeće i susreo se s predstavnicima židovske zajednice.

(Vijesti.ba / Hina)